Intervencija je obavljena u Vladičinom Hanu, gde je uklonjeno leglo stršljenova. Kada je žena pošla da otvori prozor, kad je podigla roletne imala je šta da vidi! Stršljenovi su u roletni porodične kuće napravili leglo.

- LJudi često ne primete legla u domaćinstvu, jer su na nepristupačnim mestima. Ovaj put je bilo više od 500 jedinki, ozbiljno leglo - objašnjava Stanković. Kaže da njima pogoduje ovo toplo vreme kako bi se množili, zato su najaktivniji u ovom periodu. Uglavnom leglo prave na nepristupačnom, sunčanom mestu. Obično se nalaze na tavanima, krovovima, posebno u vikendicama koje su prazne. Stršljenovi predstavljaju opasnost po ljude, ističe Stanković.

A evo po čemu su stršljenovi specifični.

Foto: Profimedia

 

- Kada jedan stršljen napadne i ubode, on pusti feromon. On dalje daje signal drugim stršljenima koji kreću u napad. Otud se i događa da čoveka na isto mesto ujede pet, šest stršljena. Interesantno je da ih iritiraju jarke boje, dok na bijelu ne reaguju - objašnjava Vladica Stanković predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana. Stršljenove iritiraju jarke boje.

- Jedno leglo može da ima od 400 do 1.000 jedinki. Hrane se insektima, sokovima drveta i sokovima koje isisaju iz raspucanog voća. NJihov opseg je od dva do dva i po kilometra - objašnjava Vladica Stanković, čovek sa velikim iskustvom i znanjem kada su u pitanju priroda i njeni stanovnici "koji često zalutaju".

(Kurir)

BONUS VIDEO: