Новчаница је први пут светло дана угледала у јулу 1990. године, а повучена је у јулу 1992, године, што значи да је наставила да буде у оптицају и у СРЈ, након распада СФРЈ. На њој се налази лик малог дечака, а она се стилски ослања на југословенске новчанице новијег, модернијег дизајна из средине 1980-их. У нумизматичкој заједници већ неко време круже приче о томе ко је мистериозни дечак са ове новчанице, пише портал Нумизматика.нет.

Ова новчаница је настала након Марковићевих реформи из 1990. године. Сматра се да је последња серија новчаница са натписом и грбом СФР Југославије. Преовладавајућа боја је љубичасто сива. Овај дизајн је постојао и на две новчанице из СР Југославије, након чега овај дечак више није виђен у оптицају.

Дечак има четири, до пет година, по процени нумизматичара. У средишту се налази грб државе смештен унутар цвета, а изнад грба пише да је новчаницу издала Народна банка Југославије на ћирлици, латиници и на македонском језику.

Фото: Принтскрин

 

Иако се са сигурношћу не може рећи, сматра се да је овај дечак уствари син аутора новчанице, Драгише Андрића. Неки, који су били упућени и упознати са ситуацијом, наводно су изјавили да је дечак са новчанице идентичан Андрићевом сину. Ипак, то остаје само у сфери нагађања.

Поједини сматрају да је дечак забринут због тадашње економске и политичке ситуације у СФР Југославији. С обзиром на то да је криза разарала државу, дечак је те, 1990. године, изражавао своју забринутост. Ту постоји и један парадокс. На задњем делу новчанице су приказане расцветале руже што је симбол просперитета. Познат је народни израз, када некоме добро иде, народ каже "цветају му руже". Расцветале руже и забринуто лице не иду баш једно с другим, сматрају нумизматичари.

БОНУС ВИДЕО: