Овај филм прати историјску причу протеривања Срба из Републике Српске Крајне. Животи четири породице су испреплетане и свако од њих се труди да заштити највољеније. 

Режисер Милош Радуновић је интервјуисао готово тридесет људи који су преживели "Олују". Ово је прича о тешкој судбини 250.000 људи.  Међу њима је и позната српска сценаристкиња која је радила на овом филму, Наташа Дракулић. 

- Сећам се свега. Најпотресније је било време пре пробоја Коридора када је део Републике Српске и Републике Српске Крајине био потпуно одвојен од остатка света. Сетите се оног трагичног случаја бањалучких беба. Мислим, да се тај коридор није десио, нас не би било, јер немате елементарних ствари за живот!

Фото. Принтскрин/Јутјуб/Ново јутро

 

Наташи су остале страшне сцене из колоне из 1995. године. 

- Након тих свих година гранатирања, сталних изложености ванредним стањима, дешава се "Олуја" као финале свих тих дешавања. Олуја је за мене била страшно потресна, због страшних слика које су ми се десиле. Раздвајања са родитељима који су ме послали да кренем прва са рођацима. Плашила сам се да више никад нећу видети родитеље.- поделила је сценаристкиња своје прве утиске. 

- Мој отац је касније умро, мислим да његов крај памтим тада, да је наш растанак био управо тада. Гурају ме у кола рођака, дају ми паре, злато, а ви немате времена ни да се загрлите, од људи који пролазе, од оне масе која не зна где би на коју страну. Они окрећу главу од мене да не виде како плачем. Касније сам сазнала да су добро.- најтеже јој је пао тај растанак од родитеља. 

- Та нека паника, тај одлазак у непознато- то је тај неки беспомоћни страх. Прве информације које су се десиле за ту Петровачку цесту, само јављају ко је погинуо! Страшно је то. Мене сваког августа врате сећања на то. Када би могли да исеку тај месец из календара. Сваки месец сазнате да је још неко умро, али на жалост тако је, умиремо, нестајемо - испричала је Наташа.

Филм је биоскопску премијеру имао почетком ове године, када га је за само три неђеље приказивања у биоскопима широм Србије погледало преко 100.000 гледалаца.

У овом филму играју Јово Максић, Златан Видовић, Марија Пикић, Новак Билбија, Давор Јањић, Славко Лабовић, Иван Вујић..

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: