Александар Боверсон (18) из Мичигена цео живот се бавио спортом, а онда је изненада доживео срчани удар. Све се догодило на тренингу, када је осећао повремене болове у грудима и убрзано лупање срца. Ови симптоми су се често јављали док је ишао у средњу школу, а признаје да није марио. Како објашњава, "мислио је да је тако нешто нормално".

Неколико пута током тренинга се онесвестио, али је закључио да је у питању само исцрпљеност. Тада је одједном, за време једног од многих тренинга, осетио јаку бол у грудима за коју каже да је била неподношљива. "Било је много горе него иначе. Када сам осетио бол, помислио сам како то можда ипак није нормално. Осећао сам само велику слабост и срушио се. То је последње чега се сећам, само сам изгубио свест", рекао је Александар који је одмах реанимиран дефибрилатором.

Потом је сазнао да је доживео срчани удар, као и да му је дијагностикована хипертрофична кардиомиопатија, односно, наследно срчано обољење које узрокује да срчани мишић постане дебљи него што је нормално. Како објашњавају лекари, то отежава пумпање крви и може да доведе управо до застоја срца.

Током последњих деценија, старење популације постало је један од доминантних и водећих фактора ризика за настанак срчаног удара који обично погађа мушкарце старије од 50 и жене старије од 65 година. Ипак, статистика се константно помера - у последњих неколико година, није више реткост да људи у својим 20-им, 30-им и 40-им годинама постају жртве ове болести.

Симптоми инфаркта су снажан бол, стезање и гушење које се јавља у средишњем делу грудног коша. Такође, бол може да се шири у руку (најчешће леву), стомак и/или вилицу. Инфаркт може да се догоди и без ових симптома. Тихи срчани удар манифестује се вртоглавицом, мучнином и убрзаним лупањем срца и најчешће се јавља код дијабетичара, махом код жена.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: