Практично, уколико клима уређај држите упаљеним 12 сати током дана, сваки дан, што раде многи од нас - очекујте да ће вам рачун за струју бити већи од 1.640 до преко 3.300 динара месечно, у зависности од горе наведених услова.

Просечна потрошња домаћинства у Србији је око 400 кWх месечно, дакле изнад зелене зоне у којој је струја најјефтинија. Због тога смо се у тексту послужити плавом и црвеном зоном као извеснијим тарифама које ће се примењивати ако вам клима ради константно.

Савремени клима уређаји не троше константно исту количину струје зато што у себи имају уграђен инвертер, уређај који регулише којом снагом ради клима. На тај начин имају два режима рада: Клима уређаји имају два режима рада и од тога највише зависи колика је потрошња.

Колико кошта сат рада клима уређаја?

Дакле, уколико се налазите у плавој зони потрошње, клима уређај док постиже температуру троши 1,2 кW пута 10,3 динара по кWх, што износи 12,6 динара по сату, по вишој тарифи, или нешто више од 3 динара по сату по нижој тарифи. Ако само одржава температуру онда ће вас сат рада климе коштати око 3 динара по вишој тарифи и 0,77 динара по сату у нижој.

У црвеној зони, када уређај постиже жељену температуру уређај троши 1,2 кW пута 20,6 кWх, што износи 24,72 динара по сату у вишој тарифи, или 6,2 динара по сату у нижој тарифи. Ако уређај само одржава температуру то ће вас коштати око 6,18 динара у вишој тарифи и 1,55 динара у нижој по сату. 

У суштини, да би постигла температуру клима мора да ради у идеалним условима око сат времена. Дакле, уколико вам клима ради 12 сати, сат времена ће радити под већим интензитетом, а осталих 11 ће само одржавати постигнуту температуру.

Клима ради 12 сати дневно = рачун већи до 3.337 динара

То се на рачуну осликава на следећи начин. Ако ради 12 сати током дана, од рецимо 10 ујутру до 22 увече, у плавој зони рад климе ће вас коштати 12,6 динара, а осталих 11 по 3 динара. Укупан дневни трошак оваквог режима рада климе коштаће вас у просеку око 45,6 динара дневно, тј. 1.368 динара месечно. Када урачунамо ПДВ, то је 1.641 динар.

Уколико сте већи потрошач струје и сваког месеца улазите у црвену зону, исти режим рада климе (12 сати дневно) ће вам повећати рачун за струју за 92,7 динара дневно, тј. 2.781 динара месечно. Када урачунамо ПДВ, то је 3.337 динара.

Све ово важи под условом да се рационално понашате: да не отварате прозоре док клима ради, да затварате врата од повезаних просторија итд. А многи од нас то не раде, плус имају две или више клима у стану. Рачун онда расте пута два или три пута, у зависности од броја клима уређаја.

Клима ради ноћу = рачун већи до 613,2 динара месечно
С друге стране, ако климу држите упаљену ноћу потрошња ће се обрачунавати по нижој тарифи. Дакле, ако клима уређај ради од поноћи до, рецимо, 8 ујутро, ако сте у плавој зони то ће вас дневно коштати око 8,39 динара или око 251 динар месечно. Када урачунамо ПДВ, то је 301,2 динара.

У црвеној зони та потрошња ће вас коштати 17 динара дневно или 511 динара месечно. Када урачунамо ПДВ, то је 613,2 динара.

Комбиновани рад климе = рачун већи до 2.392 динара
Уколико климу не држите константно упаљеном, већ је користите око 6 сати дневно, и још 4 сата ноћу, рачуни ће вам бити увећани на следећи начин. Уколико спадате у плаву зону, 6 сати дневног рада ће вас коштати 27,6 динара дневно, а 4 сата рада климе ноћу још 5,3 динара дневно. Месечни рачун је на тај начин већи за 987 динара. Када урачунамо ПДВ, то је 1.184 динара.

У црвеној зони тај образац потрошње изгледа овако. Дневних 6 сати ће вас коштати 55,62 динара дневно, а ноћних 4 сата још 10,85 динара. Месечно, рачун ће вам бити већи за 1.993,6 динара. Када урачунамо ПДВ то је, 2.392,3 динара.

Када важи виша, а када нижа тарифа струје?

Они који живе у Војводини на јефтиније киловате могу да рачунају од 23 сата до 7 ујутро и то седам дана у недељи, и радним даном и викендом. У Београду тај термин је од поноћи до 8 ујутро. У централној Србији јефтинију тарифу потрошачи користе од 22 сата до 6 ујутро.

(Блиц бизнис)

БОНУС ВИДЕО: