Praktično, ukoliko klima uređaj držite upaljenim 12 sati tokom dana, svaki dan, što rade mnogi od nas - očekujte da će vam račun za struju biti veći od 1.640 do preko 3.300 dinara mesečno, u zavisnosti od gore navedenih uslova.

Prosečna potrošnja domaćinstva u Srbiji je oko 400 kWh mesečno, dakle iznad zelene zone u kojoj je struja najjeftinija. Zbog toga smo se u tekstu poslužiti plavom i crvenom zonom kao izvesnijim tarifama koje će se primenjivati ako vam klima radi konstantno.

Savremeni klima uređaji ne troše konstantno istu količinu struje zato što u sebi imaju ugrađen inverter, uređaj koji reguliše kojom snagom radi klima. Na taj način imaju dva režima rada: Klima uređaji imaju dva režima rada i od toga najviše zavisi kolika je potrošnja.

Koliko košta sat rada klima uređaja?

Dakle, ukoliko se nalazite u plavoj zoni potrošnje, klima uređaj dok postiže temperaturu troši 1,2 kW puta 10,3 dinara po kWh, što iznosi 12,6 dinara po satu, po višoj tarifi, ili nešto više od 3 dinara po satu po nižoj tarifi. Ako samo održava temperaturu onda će vas sat rada klime koštati oko 3 dinara po višoj tarifi i 0,77 dinara po satu u nižoj.

U crvenoj zoni, kada uređaj postiže željenu temperaturu uređaj troši 1,2 kW puta 20,6 kWh, što iznosi 24,72 dinara po satu u višoj tarifi, ili 6,2 dinara po satu u nižoj tarifi. Ako uređaj samo održava temperaturu to će vas koštati oko 6,18 dinara u višoj tarifi i 1,55 dinara u nižoj po satu. 

U suštini, da bi postigla temperaturu klima mora da radi u idealnim uslovima oko sat vremena. Dakle, ukoliko vam klima radi 12 sati, sat vremena će raditi pod većim intenzitetom, a ostalih 11 će samo održavati postignutu temperaturu.

Klima radi 12 sati dnevno = račun veći do 3.337 dinara

To se na računu oslikava na sledeći način. Ako radi 12 sati tokom dana, od recimo 10 ujutru do 22 uveče, u plavoj zoni rad klime će vas koštati 12,6 dinara, a ostalih 11 po 3 dinara. Ukupan dnevni trošak ovakvog režima rada klime koštaće vas u proseku oko 45,6 dinara dnevno, tj. 1.368 dinara mesečno. Kada uračunamo PDV, to je 1.641 dinar.

Ukoliko ste veći potrošač struje i svakog meseca ulazite u crvenu zonu, isti režim rada klime (12 sati dnevno) će vam povećati račun za struju za 92,7 dinara dnevno, tj. 2.781 dinara mesečno. Kada uračunamo PDV, to je 3.337 dinara.

Sve ovo važi pod uslovom da se racionalno ponašate: da ne otvarate prozore dok klima radi, da zatvarate vrata od povezanih prostorija itd. A mnogi od nas to ne rade, plus imaju dve ili više klima u stanu. Račun onda raste puta dva ili tri puta, u zavisnosti od broja klima uređaja.

Klima radi noću = račun veći do 613,2 dinara mesečno
S druge strane, ako klimu držite upaljenu noću potrošnja će se obračunavati po nižoj tarifi. Dakle, ako klima uređaj radi od ponoći do, recimo, 8 ujutro, ako ste u plavoj zoni to će vas dnevno koštati oko 8,39 dinara ili oko 251 dinar mesečno. Kada uračunamo PDV, to je 301,2 dinara.

U crvenoj zoni ta potrošnja će vas koštati 17 dinara dnevno ili 511 dinara mesečno. Kada uračunamo PDV, to je 613,2 dinara.

Kombinovani rad klime = račun veći do 2.392 dinara
Ukoliko klimu ne držite konstantno upaljenom, već je koristite oko 6 sati dnevno, i još 4 sata noću, računi će vam biti uvećani na sledeći način. Ukoliko spadate u plavu zonu, 6 sati dnevnog rada će vas koštati 27,6 dinara dnevno, a 4 sata rada klime noću još 5,3 dinara dnevno. Mesečni račun je na taj način veći za 987 dinara. Kada uračunamo PDV, to je 1.184 dinara.

U crvenoj zoni taj obrazac potrošnje izgleda ovako. Dnevnih 6 sati će vas koštati 55,62 dinara dnevno, a noćnih 4 sata još 10,85 dinara. Mesečno, račun će vam biti veći za 1.993,6 dinara. Kada uračunamo PDV to je, 2.392,3 dinara.

Kada važi viša, a kada niža tarifa struje?

Oni koji žive u Vojvodini na jeftinije kilovate mogu da računaju od 23 sata do 7 ujutro i to sedam dana u nedelji, i radnim danom i vikendom. U Beogradu taj termin je od ponoći do 8 ujutro. U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro.

(Blic biznis)

BONUS VIDEO: