Мали број пацијената, када је безбедност лекова у питању, размишља о температури на којој чува лекове и како би спољашња температура могла да утиче на њих, а у току лета, кључно је да се узме у обзир утицај високе температуре ваздуха на медикаменте, упозорава магистар фармације спец. Јасна Анђелковић, из Фармацеутске коморе Србије. Она каже да је најбоље "склониште" за чување лекова, осим оних који захтевају хлађење (температуру од -2 до -8 степени, хладно и суво место, далеко од топлоте, хладноће, влаге или светлости.

-Већину лекова треба чувати на температури од 25 степени - објашњава магистар Анђелковић. - То значи да ормарићи за лекове у купатилу или на врху фрижидера нису најбољи избор. Бољи избор је спаваћа соба, орман у ходнику или остава.

Лекови се производе у врло специфичним условима, а услови који су превише топли или хладни могу изазвати промену активних састојака, упозорава наша сдаговорница. Екстремна температура или влажност могу довести до ослобађања производа разградње или нечистоћа које се формирају у лошим условима складиштења. Наша саговорница сугерише да је праћење препорука произвођача за правилно чување лекова од суштинског значаја за очување активног састојка и спречавање губитка ефикасности лекова:

- Инсулин, на пример, мора се чувати у фрижидеру док се не отвори, а након тога треба га чувати на собној температури. Лекови против епилепсије, лекови за срце или хормонска терапија, не би требало да се излажу топлоти у било ком тренутку, јер висока температура може да промени њихову ефикасност. Често нема видљивих промена на лековима који су изгубили ефикасност услед неправилних услова складиштења, али увек се препоручује да потражите промену боје, необичне мирисе или промене у облику или премазу који могу бити показатељи нарушеног интегритета лека.

Складиштење лекова није једина ствар коју треба узети у обзир током лета. Фотоосетљивост, хемијски изазвана промена на кожи, може бити изазвана одређеним лековима, обично се појављује као израженија опекотина од сунца.

- Многи уобичајени лекови могу повећати ризик од фотосензитивне реакције, као што су лекови против акни (изотретиноин), аналгетици (напроксен, ибупрофен, пироксикам, кетопрофен), антибиотици (доксициклин, тетрациклин, ципрофлоксацин, левофлоксацин, сулфаметоксазол-триметоприм), антифунгални лекови (гризеофулвин, вориконазол), антихистаминици (цетиризин, лоратадин, дифенхидрамин), лекови за снижавање холестерола (аторвастатин, симвастатин), лекови за дијабетес (глипизид, глибурид), диуретици (хидрохлоротиазид, хлорталидон, фуросемид) - наводи магистар Анђелковић.

Како велики број лекова који овде нису наведени такође могу изазвати фотосензитивност, препорука је да се обавезно консултујте са својим фармацеутом о свим могућим нежељеним ефектима пре употребе било ког лека.

- Када су путовања у питању, ако идете авионом, обавезно држите лекове у ручном пртљагу, а не у пријављеном пртљагу, тако ћете избећи ризик да лекови буду изложени екстремним променама температуре, а и биће вам при руци ако затребају у току пута - каже наша саговорница. - Било да путујете авионом или аутомобилом, ако је потребно да понесете лекове који захтевају хлађење, ставите их у термо торбе и футроле за пренос лекова.

Никако у контакту са ледом

Ако путујете аутомобилом и желите да ставите лекове који захтевају хлађење, као рецимо инсулин, у ручне фрижидере, наша саговорница препоручује да пазите да лек не буде у директном контакту са коцкама леда или хладним паковањем који би могли да изазову да лек буде изложен ниским температурама.

Да бисте то спречили, умотајте лек у крпу пре него што га ставите у ручни фрижидер. Када путујете аутомобилом држите лекове ван пртљажника или касета близу волана, где температура може порасти изнад оне на отвореном. Обавезно понесите лекове са собом кад год напуштате возило.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".