Древно гробље, где су људи који су живели у долини сахрањивали своје најмилије заједно са њиховом одећом и стварима, садржи скоро 100 древних камених крипти.

Неки извори кажу да најстарија крипта датира из 12. века.

Гробље се налази на падини брда са погледом на зелену долину реке Фиагдон са неколико литица и 4.000 м врхова који се надвијају изнад.

Откривено је да су тела унутар крипти сахрањена у дрвеним конструкцијама које подсећају на чамце са мало њихових ствари. Једно објашњење је да се веровало да преминула душа мора да пређе реку да би стигла на небо.

Још једна занимљивост је да се испред сваке крипте налазе бунари. Много новчића је пронађено у земљи у близини комплекса и прича се да су Осети, када су сахрањивали своје мртве, убацили новчић у бунар. Ако би се десило да удари у камен на дну, то је значило да је душа умрлих стигла до неба.

Некропола, смештена на падини ван села, сама по себи личи на мало село. Крипте имају гребенасте закривљене кровове који се степенасто уздижу до шиљастог врха у свом центру. Мање крипте имају равне стране на предњој и задњој страни и закривљене према унутра на бочним странама, док оне најмање немају кровове. Зидови су зидани од камених блокова и малтерисани највероватније кречом или глино-кречом. У зидовима су квадратне рупе за смештање мртвих тела у крипту. На унутрашњој страни крипти налази се комплекс шиљастог препонског свода који носи кров, а на мањим су то шиљасти бачвасти сводови. Веће крипте могу бити високе 2-4 спрата.

БОНУС ВИДЕО: