Мали је најавио сет закона који ће бити данас на дневном реду и Скупштини Србији те објаснио њихов значај.

- Ево данас ново заседање Скупштине Србије, чак 26 важних закона који треба да допринесу подизању животног стандарда. Само пар закона о планирању и изградњи, потпуно нови закон који требад а допринесе нашој грађевинској индустрији. С друге стране има неколико важних ратификација, чак 12 којима обезбеђујемо финансирање за наставак Моравског коридора, брзе саобраћајнице... Имате такође за улагање у наше здравство и закон који нам обезбеђује средства за улагање у изградњу три нова технолошка парка. Велики број важних закона да бисмо наставили системске промене јер Србија мора да иде напред. Два важна закона то је Закон о финансирању породица са децом и закон о једнократној помоћи мајкама за сву децу до 16 година. На овакав начин ћемо испунити обећање које је дао председник Вучић. ДО краја септембра уколико се овај закон усвоји, свакој мајци исплатићемо 10.000 динара једнократне помоћи.

Ова новчана помоћ може се добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума. То значи да су законским предлогом обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година.

Подсетио је да ће пријава за ову врсту помоћи бити могућа од 20. августа до 20. септембра 2023. године.

- Сматрам да је улагање и подизање животног стандарда важно. Не видим зашто би неко имао нешто против да подижемо пензије, плате, да помажемо мајкама... Тиме показујете снагу и стабилност јавних финансија у условима када расту трошкови живота.

Мали је подсетио на ранију финансијску помоћ те додао да ће нову помоћ од 10.000 динара добити чак 1.190.000 деце.

Мали је подсетио и да ускоро иде ново повећање плата и пензија.

Истакао је да ће инфлација падати, а да ће плате и пензије остати континуирано високе и да ће се повећавати.

- Инфлација која се десила у Србији је 'увезена'. То је ствар која се десила у Европи, колапс тржишта. То су глобални изазови са којима се Србија много боље носи него неке развијеније земље - рекао је Мали.

- У петак нам доспева једна обезница из 2016. године, 95 милијарди динара. Ми ћемо то исплатити у петак. Исплатом ове обезнице имаћемо удео јавног дуга 50,4 одсто.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: