Како смо сазнали, видео-веза успостављена је између психијатријске клинике на којој се дечак налази од 3. маја и Палате правде, односно Вишег тужилаштва. 

Дечак је, више од четири сата, одговарао на питања која су се односила на очево оружје, које је кобног дана узео из сефа и из њега убио деветоро вршњака и радника обезбеђења. 

Из Тужилаштва су објаснили да је дечак, који у време масакра није имао навршених 14 година и као такав није кривично одговоран, дао изјаву као сведок у поступку који се води против његовог оца, а који се терети за тешко дело против опште сигурности. 

- Он је саслушан у присуству своје мајке, као законског заступника - наводе из ВЈТ. - Испитан је путем видео-конференцијске везе успостављене између здравствене установе у којој се налази на опсервацији и Тужилаштва, где су били поступајући јавни тужилац, пуномоћници оштећених породица, као и бранилац окривљеног Владимира К. Сва питања присутних, иначе, постављана су искључиво преко поступајућег јавног тужиоца. 

Како "Новости" сазнају, сведочењу дечака су присуствовали и родитељи неке од деце коју је он, кобног дана, усмртио и којима је све ово изнова отворило незарасле и још увек крваве ране. 

У Палату правде, међутим, како сазнајемо, није из притвора довођен Владимир К. па се, тако, отац и син нису видели, нити чули. 

Такође, како нам је потврђено из ВЈТ, сви учесници у поступку су могли да постављају питања. Међутим, како незванично сазнајемо, Коста К. није могао директно да их чује, али их је чуо стручни радник (психолог), који је имао бубицу у уху и прилагођавао питања детету. 

Кости К. је постављено доста питања, највише због сумње да његов отац није безбедно чувао оружје за које је имао дозволу. Међутим, како незванично сазнајемо од извора блиских истрази, дечак је одговорио да је отац оружје чувао у сефу са шифром и обезбеђивао и више него је уобичајено и законом прописано, али да се он "снашао". На који начин је то дечак урадио и шта је тачно рекао, наш извор није желео да открије, како не би "угрозио" даљу истрагу. 

Фото: Д. Миловановић

 

Коста К. је, такође, одговарао и на још нека друга питања, међу којима и да ли га је отац малтретирао, какав је био однос у породици, односно између њега, мајке, оца и сестре. На питање да ли га је отац водио у стрељану, како сазнајемо, Коста К. је одговорио да јесте, али да га није Владимир тамо одвео први пут, него неко други. 

Такође, на питање да ли му је отац дао оружје у руке и учио га да пуца, дечак је одговорио одрично. 

- Рекао је да је у додир са оружјем дошао одавно, али да му га није први пут дао отац у руке, напротив. Такође, дечак каже да га није отац учио да пуца, односно да рукује оружјем. О томе шта је још рекао, објашњавајући своје умеће руковањем оружјем, за сада је тајна и свакако ће бити предмет даље истраге и целог поступка - наводи наш извор. 

КАЈЕ СЕ

ПОСЛЕ завршеног сведочења малолетног Косте К. адвокатица Ирина Боровић, која заступа његовог оца Владимира К., додатно је, кратко, објаснила да је дечак "детаљно" испитиван због чега је извршио масакр у школи, и да је изразио и кајање.

- Данас је саслушан малолетник, детаљно је испитиван на све околности које могу бити важне за откривање разлога због којих је све ово учинио. Оно што могу да кажем јесте да је потврдио оно што је отац рекао, да је оружје било потпуно обезбеђено, а на крају је изразио кајање због свега што је учинио. 

Анкетни одбор није потребан

Родитељи убијених ђака изјавили су, по завршетку саслушања дечака који је осумњичен за масакр, да је непотребно и сувишно оснивање Анкетног одбора Скупштине Србије. Пуномоћници оштећених су изјавили да Више јавно тужилаштво у Београду води истрагу "професионално и експедитивно и да нема потребе лаичку јавност мешати у кривични поступак који је у току". 

Иначе, Анкетни одбор Скупштине Србије на захтев опозиционих посланика формиран је ради утврђивања чињеница и околности који су довели до масовних убистава у Београду и Младеновцу, а за председницу је изабрана Мариника Тепић, посланица странке Слободе и правде.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРЕД ШКОЛЕ МРТВА ТИШИНА: Велики број грађана одају почаст у књизи жалости

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".