Kako smo saznali, video-veza uspostavljena je između psihijatrijske klinike na kojoj se dečak nalazi od 3. maja i Palate pravde, odnosno Višeg tužilaštva. 

Dečak je, više od četiri sata, odgovarao na pitanja koja su se odnosila na očevo oružje, koje je kobnog dana uzeo iz sefa i iz njega ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja. 

Iz Tužilaštva su objasnili da je dečak, koji u vreme masakra nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, dao izjavu kao svedok u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, a koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. 

- On je saslušan u prisustvu svoje majke, kao zakonskog zastupnika - navode iz VJT. - Ispitan je putem video-konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Tužilaštva, gde su bili postupajući javni tužilac, punomoćnici oštećenih porodica, kao i branilac okrivljenog Vladimira K. Sva pitanja prisutnih, inače, postavljana su isključivo preko postupajućeg javnog tužioca. 

Kako "Novosti" saznaju, svedočenju dečaka su prisustvovali i roditelji neke od dece koju je on, kobnog dana, usmrtio i kojima je sve ovo iznova otvorilo nezarasle i još uvek krvave rane. 

U Palatu pravde, međutim, kako saznajemo, nije iz pritvora dovođen Vladimir K. pa se, tako, otac i sin nisu videli, niti čuli. 

Takođe, kako nam je potvrđeno iz VJT, svi učesnici u postupku su mogli da postavljaju pitanja. Međutim, kako nezvanično saznajemo, Kosta K. nije mogao direktno da ih čuje, ali ih je čuo stručni radnik (psiholog), koji je imao bubicu u uhu i prilagođavao pitanja detetu. 

Kosti K. je postavljeno dosta pitanja, najviše zbog sumnje da njegov otac nije bezbedno čuvao oružje za koje je imao dozvolu. Međutim, kako nezvanično saznajemo od izvora bliskih istrazi, dečak je odgovorio da je otac oružje čuvao u sefu sa šifrom i obezbeđivao i više nego je uobičajeno i zakonom propisano, ali da se on "snašao". Na koji način je to dečak uradio i šta je tačno rekao, naš izvor nije želeo da otkrije, kako ne bi "ugrozio" dalju istragu. 

Foto: D. Milovanović

 

Kosta K. je, takođe, odgovarao i na još neka druga pitanja, među kojima i da li ga je otac maltretirao, kakav je bio odnos u porodici, odnosno između njega, majke, oca i sestre. Na pitanje da li ga je otac vodio u streljanu, kako saznajemo, Kosta K. je odgovorio da jeste, ali da ga nije Vladimir tamo odveo prvi put, nego neko drugi. 

Takođe, na pitanje da li mu je otac dao oružje u ruke i učio ga da puca, dečak je odgovorio odrično. 

- Rekao je da je u dodir sa oružjem došao odavno, ali da mu ga nije prvi put dao otac u ruke, naprotiv. Takođe, dečak kaže da ga nije otac učio da puca, odnosno da rukuje oružjem. O tome šta je još rekao, objašnjavajući svoje umeće rukovanjem oružjem, za sada je tajna i svakako će biti predmet dalje istrage i celog postupka - navodi naš izvor. 

KAJE SE

POSLE završenog svedočenja maloletnog Koste K. advokatica Irina Borović, koja zastupa njegovog oca Vladimira K., dodatno je, kratko, objasnila da je dečak "detaljno" ispitivan zbog čega je izvršio masakr u školi, i da je izrazio i kajanje.

- Danas je saslušan maloletnik, detaljno je ispitivan na sve okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu da kažem jeste da je potvrdio ono što je otac rekao, da je oružje bilo potpuno obezbeđeno, a na kraju je izrazio kajanje zbog svega što je učinio. 

Anketni odbor nije potreban

Roditelji ubijenih đaka izjavili su, po završetku saslušanja dečaka koji je osumnjičen za masakr, da je nepotrebno i suvišno osnivanje Anketnog odbora Skupštine Srbije. Punomoćnici oštećenih su izjavili da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu "profesionalno i ekspeditivno i da nema potrebe laičku javnost mešati u krivični postupak koji je u toku". 

Inače, Anketni odbor Skupštine Srbije na zahtev opozicionih poslanika formiran je radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su doveli do masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, a za predsednicu je izabrana Marinika Tepić, poslanica stranke Slobode i pravde.

BONUS VIDEO:

ISPRED ŠKOLE MRTVA TIŠINA: Veliki broj građana odaju počast u knjizi žalosti

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".