Дијана Ђоковић постала је позната широм света као мајка и свестрана подршка најбољег тенисера свих времена. Међутим, иза њеног имена се крије веома занимљива животна прича, а својим примером показује да ништа није немогуће, само ако се довољно верује у то.

Рођена је 1964. године у Хрватској као Дијана Жагар, а одрасла је у љубави према спорту и породици. Живот јој је одмалена био пун изазова. Ратна ситуација у бившој Југославији и мањак финансија представљали су озбиљне препреке на путу ка остварењу снова и циљева. Била је, ппоред свих недаћа, стуб подршке за свог сина током тешких времена, пружајући му храброст и веру да настави напред.

Фото: МВ

 

 

Када је Новак постао професионални тенисер и почео освајати титуле, Дијана је остала снажна фигура у његовом животу. Међутим, много је више од само мајке и подршке. Такође, активна је у хуманитарним иницијативама и друштвеном раду. Као суоснивачица Фондације "Новак Ђоковић", заједно са супругом Срђаном, посвећена је пружању помоћи у области образовања, спорта и здравства за децу у Србији. Њена филантропска активност је инспирација за многе људе широм света.

- То што је она све истрпела све ове године, ма то је невероватно! Па и мене, тежак сам. Али и све те околности у којима смо живели, у којима су деца одрастала. Чак 17 година смо боравили по туђим становима. Радила је, дојила је и чувала Новакову млађу браћу, и још нам слала новац да бисмо играли на турнирима - нагласио је Срђан.

Фото: Профимедиа

 

 

Отац Дијане Ђоковић Зденко Жагар живи у београдском насељу Чукарица и откако му је преминула друга супруга 2017. године, истиче да је врло усамљен. Једном приликом се огласио за медије и нагласио како би волео да више виђа своје најмилије, али и да његова породица не воли да он даје изјаве. Он и супруга пореклом су из Хрватске, а још у младости доселили су се у Београд, где је рођена Новакова мајка, Дијана.

Дијанино порекло и промена вере

Признала је да јој није од малих ногу усађена вера у Бога.

- Моји родитељи јесу католици, али су их партија и комунизам васпитавали. Изјашњавали су се као Југословени. Мене нису учили одмалена да ја верујем у Бога, нити смо славили Ускрс или Божић. Онда то нисам могла ни на своју дету да пренесем, јер ни ја нисам имала, бићу искрена. У Срђановој породици опет нису исто били крштени, јер нису смели - каже Дијана.

А онда су по жељи Срђанове маме организовали заједничко крштење.

- Покојна Срђанова мајка Станка, која је имала јако тешку болест - рак костију, пред крај живота је рекла да би волела да крсти децу пре него што умре. И ја сам се питала како да се крстим, када су моји пореклом католици. Нисам била крштена у католичкој цркви, али порекло вучем, иако сам одрасла и живим у Србији цео живот - објашњава.

Фото: Профимедиа

 

 

Открива да се у њој нешто променило само од себе када је донела на свет другог сина.

Међутим, што су они мене више пристискали, ја сам била све даље од те одлуке, е онда су ме пустили. Када сам родила Марка, е тада се у мени нешто само преокренуло. И рекла сам: "Да, ја желим да се крстим и желим да крстим моју децу". И тако смо одлучили да се сви крстимо у мају 1992. у Жичи и то у старој цркви.

- У једном моменту ми прилази свештеник и сад ја треба да кажем своје име. Када сам изговорила Дијана, он ме онако погледа и каже не може, није православно, већ римокатоличко. Вртео се три круга око олтара и врати се и пита шта да радимо. Опет се проштеа три круга око олтара и ја се сетим да код католика постоји крштено и грађанско име. И кажем му могу ли да задржим моје име, волим га, а ви мени дајте црквено име. И он пристане.

Мислила је да ће јој Срђан дати име Србијанка.

- Погледам крајичком ока Срђана, видим да му ради мозак 360 на сат, а у себи се молим да није само Србијанка, јер је он мени, док смо се забављали, рекао каква Дијана, ја ћу тебе да прексртим у Србијанка. А ја сам имала и разредну у Нишу која се тако звала и била је онако оштра. Да би он у једном моменту рекао Милица и ја сам одмах рекла - може! Тако да је мени крштено име Милица и ми смо се венчали као Срђан и Милица Ђоковић - кроз осмех је испричала Нолетова мама у емисији "Док анђели спавају".

Фото: АТА имагес, Профимедиа, Ж. Кнежевић

 

 

Како су се заволели Дијана и Срђан?

Упознали су се на Копаонику, за време зимског распуста.

- Дошла је да скија и полаже за инструктора скијања, а на крају је остала 'насанкана'. Угледао сам је у плавом комбинезону, запазио њену фигуру. Нисам успео да је заведем на прву, требало ми је неколико дана уверавања, али на крају сам успео - испричао је Срђан Ђоковић.

И присетио се тренутка када је сазнао да постаје отац.

- Зачео се Новак, а Дијана је посегла за неким женским триком и рекла ми је да ја немам никакве обвезе, да је она одлучила да роди дете. Све остало је историја. Догодило се шта се догодило - рекао је и одао супрузи признање.

БОНУС ВИДЕО: