Dijana Đoković postala je poznata širom sveta kao majka i svestrana podrška najboljeg tenisera svih vremena. Međutim, iza njenog imena se krije veoma zanimljiva životna priča, a svojim primerom pokazuje da ništa nije nemoguće, samo ako se dovoljno veruje u to.

Rođena je 1964. godine u Hrvatskoj kao Dijana Žagar, a odrasla je u ljubavi prema sportu i porodici. Život joj je odmalena bio pun izazova. Ratna situacija u bivšoj Jugoslaviji i manjak finansija predstavljali su ozbiljne prepreke na putu ka ostvarenju snova i ciljeva. Bila je, ppored svih nedaća, stub podrške za svog sina tokom teških vremena, pružajući mu hrabrost i veru da nastavi napred.

Foto: MV

 

 

Kada je Novak postao profesionalni teniser i počeo osvajati titule, Dijana je ostala snažna figura u njegovom životu. Međutim, mnogo je više od samo majke i podrške. Takođe, aktivna je u humanitarnim inicijativama i društvenom radu. Kao suosnivačica Fondacije "Novak Đoković", zajedno sa suprugom Srđanom, posvećena je pružanju pomoći u oblasti obrazovanja, sporta i zdravstva za decu u Srbiji. NJena filantropska aktivnost je inspiracija za mnoge ljude širom sveta.

- To što je ona sve istrpela sve ove godine, ma to je neverovatno! Pa i mene, težak sam. Ali i sve te okolnosti u kojima smo živeli, u kojima su deca odrastala. Čak 17 godina smo boravili po tuđim stanovima. Radila je, dojila je i čuvala Novakovu mlađu braću, i još nam slala novac da bismo igrali na turnirima - naglasio je Srđan.

Foto: Profimedia

 

 

Otac Dijane Đoković Zdenko Žagar živi u beogradskom naselju Čukarica i otkako mu je preminula druga supruga 2017. godine, ističe da je vrlo usamljen. Jednom prilikom se oglasio za medije i naglasio kako bi voleo da više viđa svoje najmilije, ali i da njegova porodica ne voli da on daje izjave. On i supruga poreklom su iz Hrvatske, a još u mladosti doselili su se u Beograd, gde je rođena Novakova majka, Dijana.

Dijanino poreklo i promena vere

Priznala je da joj nije od malih nogu usađena vera u Boga.

- Moji roditelji jesu katolici, ali su ih partija i komunizam vaspitavali. Izjašnjavali su se kao Jugosloveni. Mene nisu učili odmalena da ja verujem u Boga, niti smo slavili Uskrs ili Božić. Onda to nisam mogla ni na svoju detu da prenesem, jer ni ja nisam imala, biću iskrena. U Srđanovoj porodici opet nisu isto bili kršteni, jer nisu smeli - kaže Dijana.

A onda su po želji Srđanove mame organizovali zajedničko krštenje.

- Pokojna Srđanova majka Stanka, koja je imala jako tešku bolest - rak kostiju, pred kraj života je rekla da bi volela da krsti decu pre nego što umre. I ja sam se pitala kako da se krstim, kada su moji poreklom katolici. Nisam bila krštena u katoličkoj crkvi, ali poreklo vučem, iako sam odrasla i živim u Srbiji ceo život - objašnjava.

Foto: Profimedia

 

 

Otkriva da se u njoj nešto promenilo samo od sebe kada je donela na svet drugog sina.

Međutim, što su oni mene više pristiskali, ja sam bila sve dalje od te odluke, e onda su me pustili. Kada sam rodila Marka, e tada se u meni nešto samo preokrenulo. I rekla sam: "Da, ja želim da se krstim i želim da krstim moju decu". I tako smo odlučili da se svi krstimo u maju 1992. u Žiči i to u staroj crkvi.

- U jednom momentu mi prilazi sveštenik i sad ja treba da kažem svoje ime. Kada sam izgovorila Dijana, on me onako pogleda i kaže ne može, nije pravoslavno, već rimokatoličko. Vrteo se tri kruga oko oltara i vrati se i pita šta da radimo. Opet se proštea tri kruga oko oltara i ja se setim da kod katolika postoji kršteno i građansko ime. I kažem mu mogu li da zadržim moje ime, volim ga, a vi meni dajte crkveno ime. I on pristane.

Mislila je da će joj Srđan dati ime Srbijanka.

- Pogledam krajičkom oka Srđana, vidim da mu radi mozak 360 na sat, a u sebi se molim da nije samo Srbijanka, jer je on meni, dok smo se zabavljali, rekao kakva Dijana, ja ću tebe da preksrtim u Srbijanka. A ja sam imala i razrednu u Nišu koja se tako zvala i bila je onako oštra. Da bi on u jednom momentu rekao Milica i ja sam odmah rekla - može! Tako da je meni kršteno ime Milica i mi smo se venčali kao Srđan i Milica Đoković - kroz osmeh je ispričala Noletova mama u emisiji "Dok anđeli spavaju".

Foto: ATA images, Profimedia, Ž. Knežević

 

 

Kako su se zavoleli Dijana i Srđan?

Upoznali su se na Kopaoniku, za vreme zimskog raspusta.

- Došla je da skija i polaže za instruktora skijanja, a na kraju je ostala 'nasankana'. Ugledao sam je u plavom kombinezonu, zapazio njenu figuru. Nisam uspeo da je zavedem na prvu, trebalo mi je nekoliko dana uveravanja, ali na kraju sam uspeo - ispričao je Srđan Đoković.

I prisetio se trenutka kada je saznao da postaje otac.

- Začeo se Novak, a Dijana je posegla za nekim ženskim trikom i rekla mi je da ja nemam nikakve obveze, da je ona odlučila da rodi dete. Sve ostalo je istorija. Dogodilo se šta se dogodilo - rekao je i odao supruzi priznanje.

BONUS VIDEO: