Легендарна енгленска певачица и глумица Џејн Биркин преминула је у 76. години. Тужну вест објавили су медији из Француске, где је славна дива годинама живела и радила.

Џејн је била икона једног времена, а била је позната и по бурној вези са легендском француске музичке сцене, текстописцем и режисером Сержом Гензбуром, преноси Блиц жена.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Birkin (@janebirkinoff)

Џејн Биркин годинама је била позната по томе што је свугде уместо ташне носила велику плетену корпу. Ту навику стекла је током шездесетих у Португалији и наставила је да је користи за скоро све прилике, а иако је била у питању обична рибарска корпа – глумица ју је обожавала јер је у њу могла да спакује баш све што јој треба.

Током једног лета 1983, од Париза до Лондона, Џејн је случајно седела поред Жан-Луја Диме, извршног директора модне куће Хермèс. Када је покушала да стави своју корпу у део за ручни пртљаг, њен садржај се просуо, што је разбеснело глумицу.

Џејн се пожалила свог сапутнику да јој је тешко да пронађе торбу која би јој се допала, након чега јој се Дима представио и почели су да замишљају савршену торбу за ручни пртљаг. Годину дана касније, представио јој је торбу названу по њој – Биркин, простран, али врло софистициран модел од коже савршен за свакодневну употребу. Џепови су били функционални, а из ташне ништа није испадало, баш како је желела.

Након што је Дима понудио глумици да назове савршену торбу из њихове маште по њој, Џејн је рекла да је "смртно поласкана", а касније је открила да му је рекла "да, да, да".

Ипак, 2015. године Џејн је тражила да се торби промени име јер не жели да се она повезује с масовним и окрутним убијањем животиња зарад моде. Иако је бренд рекао да ће истражити тврдње о "узнемирујућој пракси у производњи" ташни од крокодилске коже, глумици жеља ипак није услишена.

Једном приликом, Биркинова је истакла да јој је забавно то што је након пола века каријере, више од 70 филмова и двоцифреног броја музичких албума људи углавном повезују с једном торбом.

Најзанимљивијом у својој каријери сматрала је еротску песму Је т'аиме, мои нон плус, коју је снимила с бившим партнером Сержом Генсбуром.

- То је стварно изванредна плоча. Можда интересантнија и од торбе - казала је Џејн, преноси Глоссy.

БОНУС ВИДЕО: