Бивши припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Бранко Берчек (46), који служи максималну казну од 40 година затвора због учешћа у убиству Ивана Стамболића и покушају убиства Вука Драшковића у Будви 2000, спасио је најмање два живота у Седмом павиљону затвора Забела, такозваном "затвору у затвору"!

Пожар који је избио у једној ћелији најпознатијег дела пожаревачког затвора у ком казне служе осуђеници под "посебним мерама" и са највишим казнама, могао је да однесе десетине живота. Иначе, у најчуванијем Седмом павиљону смештен је и припадник земунског клана Сретко Калинић, који се недавно оженио иза решетака, затим бивши начелник ДБ, Радомир Марковић, као и сам Берчек.

Фото: Н. Фифић

 

Повређени и стражари

- Осуђеник Бранко Берчек био је у редовној шетњи у петак око 16 сати, када је прво осетио мирис, а онда и приметио да дим куља из једне ћелије на другом спрату. До тог тренутка нико није приметио да ћелија у којој су били осуђеници гори и срећа је да је одмах реаговао и алармирао стражаре. У драматичној акцији спашавања људи из затворене ћелије, која је бројним сигурносним вратима и решеткама одвојена од "спољашњег света" опекотине су задобила двојица стражара која су отварала врата те просторије - открива извор Курира детаље језиве драме која се одвијала у Забели у петак поподне.

Нови поступак

Тражи понављање суђења за Будву и Стамболића

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, подсетимо, пре пет година суду је доставила нови доказ који је одбрана добила 15 година пошто се Берчек нашао иза решетака. На основу новог доказа, који се односи на то да је утврђено да је човек који је пуцао у Вука Драшковића имао нулту крвну групу, пронађену на рукавици а да је Берчекова крвна група АБ плус, одбрана је тражила понављање поступка. Понављање поступка тада је тражио и некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија, наводећи да је противно закону осуђен на 40 година у време када је максимална казна била 15 година затвора, али суд те захтеве није прихватио. Подсетимо, покушај убиства Драшковића у његовој кући у Будви догодио се 15. маја 2000. Током поступка, Улемек као и Берчек, негирали су кривицу.

Према његовим речима, у ћелији је затечена буктиња и двојица онесвешћених мушкараца, који су се једва видели од дима. - Да Берчек, иначе некадашњи припадник Црвених беретки, није одреаговао, нема сумње да би настрадали. Када су стражари упали, већ су били у несвести, највероватније због дима који је већ обухватио собу у којој бораве. Секунде су биле у питању, ко зна шта би се догодило да је пожар видео само неколико минута касније - додаје саговорник и подсећа да у Седмом павиљону борави 150 до 200 затвореника.

Узрок пожара, како додаје, још увек се утврђује, али се сумња да је случајно или намерно запаљен душек у ћелији. Повређенима је, прма његовим речима, указана помоћ и они нису тешко повређени. Подсетимо, Управа за извршење кривичних санкција потврдила је да је у петак у поподневним сатима избио пожар у овом затвору и да су припадници Службе за обезбеђење успели брзо да угасе ватру.

 

Иза браве

У затвору већ 20 година

Бранко Берчек, подсетимо, ухапшен је 2003. и у затвору је већ 20 година. У Централном затвору боравио је до 2007. када је уз максималне мере обезбеђења пребачен на одслужење казне у Забелу. Према незваничним информацијама, годинама борави у самици, време проводи тако што чита књиге, учи језике и редовно се бави спортом.

Адвокатица

Да је некадашњи припадник ЈСО Бранко Берчек у петак спасио сигурне смрти најмање двоје људи, за Курир је потврдила и његов бранилац, адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

- Поносна сам на његов подвиг. Показао је да дугогодишњи боравак у затвору није уништио његове људске квалитете. После овог херојског подухвата, у ком је спасио животе најмање двоје људи, требало би да ужива све могуће погодности у затвору, почев од добијања слободних викенда до годишњег одмора. Спасио је људске животе и то би требало да се узме у обзир и да има утицаја да добије позитивно мишљење за условни отпуст, али и да буде од утицаја да се детаљно размотре списи јер ћемо ускоро поднети нови захтев за понављање поступка - каже адвокатица.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: