Многи мисле да је Џејсон Вуковић заправо херој осветник, јер су све његове жртве били педофили

Више од 20.000 хиљада људи из целог света потписало је петицију да се ослободи Џејсон Вуковић, који је још 2016. године у САД, осуђен на 23 године затвора због бројних оптужби за напад и пљачку. 

Међутим, ако је судити према коментарима на друштвеним мрежама, многи верују да је Вуковић заправо херој осветник јер су све његове жртве били педофили и желе да буде пуштен на слободу.

Својевремено је себе називао “анђелом осветником који тражи правду”, а на суду је откривено да је Вуковић и сам био жртва злостављања. У свом сведочењу је рекао да га је као дете сексуално и физички злостављао очух, али и да освета није била вредна свега и да преузима те преузима пуну одговорност за своје поступке.

Вуковић је на суду изјавио да је осетио огроман порив да нешто предузме зато што га је у детињству сексуално и физички злостављао човек који га је усвојио, али његова жеља за задовољењем правде довела је до тога да узме закон у своје руке.

 

 

Његова освета била је осмишљена до последњег детаља. Пронашао је три различита мушкарца на онлајн списку сексуалних преступника објављеном на сајту савезне државе. Током пет дана насиља, Вуковић је физички напао, претукао и опљачкао три мушкарца.

Прво је покуцао на Олбијева врата. Када му је 68-годишњи Олби тог 24. јуна 2016. отворио врага, угурао га је у стан и наредио му да седне на кревет. Више пута га је ошамарио, а затим рекао како га је нашао и да зна шта је урадио. Онда га је опљачкао и отишао.

Два дана касније на исти начин је упао у Барбосину (25) кућу. Овога пута, појавио се у четири ујутро и повео је две саучеснице. Запретио је педофилу чекићем, рекао му да седне и "ударио га песницом у лице", а затим упозорио да ће му "расцопати тинтару".

 

 

Вуковић је касније изјавио да је дошао да "наплати дуг Барбоси", да је једна девојка снимала инцидент мобилним телефоном. Вуковић и друга жена су потом опљачкале Барбосу и између осталог, украле његов ауто.

Трећи пут Вуковић је напао још жешће. Демарест је чуо да неко покушава да уђе у стан око један ујутро. И овога пута Вуковић је покуцао, а затим силом ушао унутра.

- Рекао ми је да легнем на кревет, а ја сам рекао "не". Рекао је: "На колена!", а ја сам опет рекао "не" - испричао је Демарест.

На то га је Вуковић чекићем ударио у лице и рекао:

- Ја сам анђео осветник. Наплатићу дуг у име оних које си повредио.

Вуковић је и овог пута опљачкао жртву и побегао. Пробудивши се у властитој крви, Демарест је позвао полицију и убрзо потом Вуковић је ухапшен.

 

 

Нашли су га како седи у свом аутомобилу марке honda civic са чекићем, украденим стварима и бележницом у којој су била записана имена три жртве.

Тужиоци су објаснили да је Вуковић имао свеску у којој се налазила листа са именима мета педофила, укључујући и његове три жртве.

У замену за признање кривице, тужиоци су одлучили да одбаце више од десетак оптужби. У писму на пет страница Енкориџ дејли њузу, Вуковић је посла емотивну поруку другим људима да се не окрећу насиљу као што је он чинио.

- Ако сте већ изгубили младост, попут мене, због злостављача деце, немојте одбацити своју садашњост и своју будућност чинећи акте насиља. У уређеном друштву нема места осветништву - навео је Вуковић у свом писму.

Сада се налази у затвору. Интересантно је и да је јавно осудио своје поступке и позвао жртве попут њега да затраже психолошку помоћ, а не да се свете.

Један од људи које је напао изјавио је да Вуковић треба да ослужи пуну казну затвора, али има и много оних који траже да буде ослобођен.

Вуковић је касније оптужен по 18 тачака оптужнице за наношење телесних повреда, пљачку, провалу и крађу.

Прво се изјаснио да није крив, али се касније нагодио с тужилаштвом. Признао је кривицу за покушај наношења тешке телесне повреде и пљачке, а заузват му је опроштено десетак других тачака оптужнице.

Године 2018. осуђен је на 28 година затвора, од чега му је пет укинуто, али је добио још пет година условне казне.

Вуковићев адвокат Ембер Тилтон дели мишљење хиљада људи који су изразили подршку његовом клијенту путем онлајн петиције у којој траже његово ослобођење. За њих, зачарани круг насиља и трауме не може бити прекинут ако жртве насиља буду задржане у затвору.

- Мислим да га не треба казнити. Већ је кажњен. Све је почело кажњавањем детета које то није заслужило –изјавио је Тилтон.

У писму у Anchorage Daily News Вуковић је објаснио своје мотиве, али и изразио кајање.

- Сетио сам се својих искустава из детињства... Узео сам ствар у своје руке и напао тројицу педофила... Ако сте већ изгубили детињство због педофила, попут мене, не одбацујте садашњост и будућност тако што ћете чинити кривична дела насиља - написао је Вуковић.

Он се жалио на пресуду, захтевајући да му суд призна посттрауматски стресни поремећај као олакшавајућу околност, али му је жалба одбијена у октобру 2020.

 

Вуковићева биографија

Џејсон Вуковић је рођен је у Енкориџу (Аљаска) 25. јула 1975. Оца није упознао, а касније га је усвојио мајчин други муж Лари Ли Фултон, који се према њему није понашао као старатељ, већ као мучитељ.

И отац и мајка су му били верници и водили су децу два-три пута недељно у цркву.

- Можете да замислите колико сам био ужаснут и збуњен када је човек који ме је усвојио почео да ме злоставља - каже он.

Поред сексуалног, трпео је и физичко насиље. Отац је тукао децу комадима дрвета и каишем.

Године 1989. отац је оптужен за злостављање малолетног лица, али није био у затвору и нико није проверавао како су деца. Злостављање се наставило до Вуковићеве 16. године, када је побегао заједно с братом. Отишао је у државу Вашингтон, где је крао како би преживео.

Каже да се одавање криминалу уклапало у зачарани круг у који је упао због мржње према себи, која се родила током злостављања у детињству.

- Осећао сам да сам безвредан, одбачен - каже он.

Био је познат полицији од Вашингтона и Орегона до Ајдаха, Монтане и Калифорније. Негде око 2008. вратио се у Аљаску, где је оптужен за крађу, поседовање дроге и напада на тадашњу супругу, што и данас пориче.

Године 2016. трауме стечене у детињству достигле су тачку кључања. Проучио је јавни регистар сексуалних преступника државе Аљаска и одлучио да се освети. Јуна 2016. изабрао је тројицу људи који су оптужени за сексуално злостављање деце. Његове мете су били Чарлс Олби, Андрес Барбоса и Весли Демарест.

БОНУС ВИДЕО:

САД: Свемирска туристичка ракета Блуе Оригин НС-21 креће ка звездама

(К1)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".