Бивши израелски војници су открили да је реч о технологији за мобилне телефоне под називом "Блу Волф", која снима фотографије Палестинаца и похрањује их у огромну генеричку базу. Када се фотографија сними, "Блу Волф" је повезује са датом особом у бази података. Потом мобилни телефон војника приказује нотификацију у боји која говори да ли ту особу треба ухапсити, задржати или игнорисати.

Израелска војска пуни базу података хиљадама фотографија Палестинаца већ две године, а наводно су се и сами војници "такмичили" ко ће сакупити већи број фотографисаних људи. Један од бивших војника је казао да је база података у суштини "Фејсбук за Палестинце".

Сем тога, израелска војска поставила је камере у граду Хеброну који скенирају лица Палестинаца и идентифицирају их за потребе војне контроле на пунктовима. Низ сигурносних камера од којих су неке окренуте према домовима људи, омогућавају праћење уживо.

Бившим војницима је речено да је надзорни систем успостављен како би се спријечили терористички напади.

Хеброн је место дуготрајних сукоба између Израелаца и Палестинаца. Већин делом града управља директно израелска војска која спроводи полицијске часове и друге мере ограничења кретања локалног становништва. Међутим, бивши војници кажу да је систем препознавања лица забрињавајући.

- Не бих се осећао угодно да га користе у тржном центру у мом граду. Људи су забринути због отисака прста, али ово је горе од тога - казао је један бивши војник.

У другим земљама су имплементирани слични системи и сви су контроверзни. Кина је развила сличан систем препознавања лица за праћење ујгурске мањине, али није познато колико је систем раширен.

Москва је недавно увела систем плаћања препознавањем лица на стотинама станица метроа, док је Велика Британија увела сличан систем плаћања који користе ђеца у школама током паузе за ручак.

(клик.ба)