Војни суд Хамаса који влада појасом Газе је саопштио да су казне изречене "против више доушника, укључујући шест смртних и других казни, почев од доживотне робије до привременог тешког рада", а да је једна особа ослобођена.

Однос Хамаса је оштар према сарадницима Израела, који држи појас Газе под блокадом откако су хамасовци силом преузели власт 2007. године од умеренијег ривалског Фатаха.

Суседни Египат је тада такође увео блокаду Газе.

Године 2018. Војни суд Хамаса је оптужио шесторо људи, укључујући једну жену, на смрт због шпијунаже. Годину дана раније три особе су оптужене за убиство командира Хамаса и обешене или стрељане.

Како је данас наведено сарадници који су се сами пријавили ће бити осуђени на блаже казне.

По палестинском закону смртну казну мора да одобри председник Палестине, али је Хамас у Гази извршавао такве казне иако их Махмуд Абас, чија Палестинска управа контролише другу палестинску територију, Западну обалу, није одобрио.

Организације за јудска права су апеловале на Хамас да што мање изриче смртну казну.

Почетком овог месеца Ал Мезан центар за људска права са седиштем у Гази је позвао на мораторијум на смртну казну уз објашњење да је "озбиљно забринут јер војни суд стално изриче такве казне" на тој палестинској територији.

У мају су Хамас и Израел ратовали 11 дана и израелским ударима на Газу погинуло је 260 Палестинаца укључујући борце, саопштиле су локалне власти.

На израелској територији погинуло је 13 људи од палестинске ракетне ватре, укључујући једног војника.

(Курир)