Bivši izraelski vojnici su otkrili da je reč o tehnologiji za mobilne telefone pod nazivom "Blu Volf", koja snima fotografije Palestinaca i pohranjuje ih u ogromnu generičku bazu. Kada se fotografija snimi, "Blu Volf" je povezuje sa datom osobom u bazi podataka. Potom mobilni telefon vojnika prikazuje notifikaciju u boji koja govori da li tu osobu treba uhapsiti, zadržati ili ignorisati.

Izraelska vojska puni bazu podataka hiljadama fotografija Palestinaca već dve godine, a navodno su se i sami vojnici "takmičili" ko će sakupiti veći broj fotografisanih ljudi. Jedan od bivših vojnika je kazao da je baza podataka u suštini "Fejsbuk za Palestince".

Sem toga, izraelska vojska postavila je kamere u gradu Hebronu koji skeniraju lica Palestinaca i identificiraju ih za potrebe vojne kontrole na punktovima. Niz sigurnosnih kamera od kojih su neke okrenute prema domovima ljudi, omogućavaju praćenje uživo.

Bivšim vojnicima je rečeno da je nadzorni sistem uspostavljen kako bi se spriječili teroristički napadi.

Hebron je mesto dugotrajnih sukoba između Izraelaca i Palestinaca. Većin delom grada upravlja direktno izraelska vojska koja sprovodi policijske časove i druge mere ograničenja kretanja lokalnog stanovništva. Međutim, bivši vojnici kažu da je sistem prepoznavanja lica zabrinjavajući.

- Ne bih se osećao ugodno da ga koriste u tržnom centru u mom gradu. LJudi su zabrinuti zbog otisaka prsta, ali ovo je gore od toga - kazao je jedan bivši vojnik.

U drugim zemljama su implementirani slični sistemi i svi su kontroverzni. Kina je razvila sličan sistem prepoznavanja lica za praćenje ujgurske manjine, ali nije poznato koliko je sistem raširen.

Moskva je nedavno uvela sistem plaćanja prepoznavanjem lica na stotinama stanica metroa, dok je Velika Britanija uvela sličan sistem plaćanja koji koriste đeca u školama tokom pauze za ručak.

(klik.ba)