Гувернер америчке савезне државе Калифорније Гевин Њусом саопштио је да неће тражити од Врховног суда да суспендује одлуку о условном отпусту Лесли Ван Хаутен (73), која се у завору налази од 1969 године, преноси Ројтерс.

Канцеларија гувернера саопштила је да је мало вероватно да ће жалба на пресуду калифорнијског апелационог суда о условном отпусту бити усвојена и да је Њусом разочаран таквом одлуком.

Гувернер је одбио условну слободу за Ван Хоутен, али је 30. маја апелациони суд поништио ту одлуку.

Њусомови претходници донели су исту одлуку као и он сваки пут када би одбор за условни отпуст проценио да је Ван Хоутен испунила услове да буде пуштена из затвора, што је пет пута препоручено од 2016. године.

Фото: Танјуг/АП

 

Њен адвокат је саопштио да ће она бити условно пуштена на слободу за неколико недеља, пренео је НБЦ њуз.

Ван Хоутен је имала 19 година када су убиства почињена, што ју је учинило најмлађом од следбеница култа Чарлса Менсона, који је је умро у затвору 2017. у 83. години.

Фото: Јавно власништво

 

Менсон је инспирисао своје углавном младе и женске следбенице да изврше убиства, укључујући убиство глумице Шерон Тејт, у августу 1969. године, што је, како је у оптужници наведено, био део плана за подстицање расног рата.

Чланови његове такозване Породице одговорни су за низ сурових убистава која су се догодила у Калифорнији током лета 1969. године.

Ван Хоутен је осуђена на доживотну робију због убиства које је извршила 10. августа 1969., када је смртно избола ножем власника бакалнице Лена Лабијанка и његову супругу Розмари у њиховој кући у Лос Анђелесу.

Ноћ пре, чланови Менсоновог култа упали су кући на брду у Лос Анђелесу у којој је живела глумица Шерон Тејт са својим мужем, редитељем Романом Поланским, који је у то време био у Европи.

Банда је прво упуцала 18-годишњег младића ког је затекла испред куће, а потом упала унутра и убила четири станара, фризера Џеја Сибринга, пријатеља Поланског, Војчека Фрајковског и његову девојку Ебигејл Фолџер.

Тејт, која је тада имала 26 година и била у осмом месецу трудноће, подлегла је ранама од ножа, а њеном крвљу је на зиду куће исписана реч „свиња".

БОНУС ВИДЕО:

РАЦИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: Седморо људи је ухапшено због сумње у умешаност у терористичку мрежу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".