- Умро је друг Тито. То су вечерас саопштили Централни комитет Савеза комуниста Југославије и Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, радничкој класи, радним људима и грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије - рекао је Миодраг Здравковић, спикер Телевизије Београд.

Тачно у 18.50 је вишемилионски аудиторијум од Вардара па до Триглава добио најцрње вести - доживотни председник СФРЈ је завршио свој последњи мандат. Човек који је управљао Југославијом, врховни командант оружаних снага, челник Покрета несврстаних преминуо је у Љубљани уочи свог 88. рођендана.

Овом саопштењу је претходила вишемесечна борба лекара за живот председника СФРЈ. Титу је ампутирана нога, а последње дане је провео у вештачкој коми из које се није пробудио.

Доктор Миломир Станковић је у то време био млади доктор смештен на дужност дежурног лекара поред маршалове постеље. Записивао је дијагнозе, прогнозе и терапије. Преминуо је у децембру 2019. године као један од последњих сведока последњих дана југословенског неприкосновеног лидера.

У гостовању код Мире Адање Полак је сведочио о сећањима. Седећи уз Тита, он се присећа и неких последњих речи председника.

- Шта све ово треба да значи? - рекао је Тито, присећа се доктор Станковић, а није знао да ли се односило на његове одлуке или на лекари који су му обећавали успешну терапију.

Средином фебруара 1980. године Јосип Броз Тито није могао да говори, а до краја живота је био у вештачкој коми. Четвртог маја у 15.05 се појавила равна линија.

Петог маја је плави воз из Љубљане је понео посмртне остатке у Београд, а 8. маја је у Кући цвећа на Дедињу сахрањен.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".