Херцеговац из Јасеника код Гацка је рођен 1669. година у кнежевског породици. Високо образовање, али и знање о поморству и трговини је стекао у Дубровнику. Моћ на ред долази кад одлази у Цариград, па упловљава у шпијунске и дипломатске воде, које су тада ишле руку под руку.

Постао је близак са руским политичарима који су боравили у Цариграду. Наводно је допринео склапању руско-турског мира 1700. године што му је и отворило врата двора цара Петра Великог. Неколико година касније, постао је један од најмоћнијих људи Руског царства.

Шпијун у служби круне

Гроф Илирски, како се понекад називао и потписивао, добио је чак и поседе у данашњој Украјини 1708. године, али и дворац у Москви. Наставио је да се бави трговином, а од цара је добио право слободне трговине на неограничено време.

Фото: Википедија/Shakko

 

 

Моћ грофа се ширила и ван граница трговине, а кажу да је био и оснивач руске обавештајне службе. Између 1716. и 1722. био је представник Русије у Ватикану где је припремао конкордат између православне Москве и католичког центра.

Оженио је италијанску племкињу са којом је имао три ћерке које су, нажалост, у раном детињству преминуле. Од царице Катарине, након смрти Петра Великог, добио је титулу грофа, а постао је и изасланик у Кини. Његовим посредством је настала и прва православна црква у Пекингу.

Без завичаја среће нема

Као најистакнутији Србин у емиграцији у Русији, помагао је потлачене Србе на Балкану. Скретао је пажњу цара Петра на положај свог народа и колики би утицај могао бити на Балкану.

За Србе је отворио духовна врата цркава и манастира широм Русије, а постао је и веза између Јужних Словена и руске царевине. Помагао је манастире широм Балкана, па је постао дародавац манастира Житомислић, Тврдош и Савина.

На граници са Кином основао је град Кјахта где је подигнута црква Светог Саве. Град је постао један од најважнијих трговачких центара у централној Азији.

Троицкосавск

Фото: Википедија

 

Ново насеље добило је име по Светом Сави Српском - по цркви која се налази у самом центру насеља.

Данас град носи име Кјахта, а био је један од најважнијих трговачких центара у односима између Русије и Кине.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".