- Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - rekao je Miodrag Zdravković, spiker Televizije Beograd.

Tačno u 18.50 je višemilionski auditorijum od Vardara pa do Triglava dobio najcrnje vesti - doživotni predsednik SFRJ je završio svoj poslednji mandat. Čovek koji je upravljao Jugoslavijom, vrhovni komandant oružanih snaga, čelnik Pokreta nesvrstanih preminuo je u LJubljani uoči svog 88. rođendana.

Ovom saopštenju je prethodila višemesečna borba lekara za život predsednika SFRJ. Titu je amputirana noga, a poslednje dane je proveo u veštačkoj komi iz koje se nije probudio.

Doktor Milomir Stanković je u to vreme bio mladi doktor smešten na dužnost dežurnog lekara pored maršalove postelje. Zapisivao je dijagnoze, prognoze i terapije. Preminuo je u decembru 2019. godine kao jedan od poslednjih svedoka poslednjih dana jugoslovenskog neprikosnovenog lidera.

U gostovanju kod Mire Adanje Polak je svedočio o sećanjima. Sedeći uz Tita, on se priseća i nekih poslednjih reči predsednika.

- Šta sve ovo treba da znači? - rekao je Tito, priseća se doktor Stanković, a nije znao da li se odnosilo na njegove odluke ili na lekari koji su mu obećavali uspešnu terapiju.

Sredinom februara 1980. godine Josip Broz Tito nije mogao da govori, a do kraja života je bio u veštačkoj komi. Četvrtog maja u 15.05 se pojavila ravna linija.

Petog maja je plavi voz iz LJubljane je poneo posmrtne ostatke u Beograd, a 8. maja je u Kući cveća na Dedinju sahranjen.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".