Никос Вертис је најомиљенији грчки певач раскошног гласа, а пре неколико дана одушевио је публику у Србији маестралним концертом на Ташмајдану. Наиме, поносни је власник најслушанијих љубавних песама које су нашле пут до срца милионске публике широм света.

Фото: АТА имагес

 

Рођен 21. августа 1976. у Горинцхему, а у Холандији је живео до своје 6 године. Потом се преселио са породицом у Грчку и тамо живео деценију пре него што се вратио у родну земљу. Међутим, две године касније дошао је опет у Грчку да служи војску. Тамо је упознао музичара, који је био одушевљен његовим талентом, и баш он га је убедио да остане у држави са прелепом обалом и постане професионални певач.

 

 

Почео је да пева у неколико ноћних клубова "боузоукиа" у Солуну, а затим је дошао у Атину. Први наступ као певач пред публиком имао је са 15 година, а број обожавалаца је растао невероватном брзином из дана у дан. Данас многи његови хитови су препевани на бројне стране језика, али их само Никос презентује са посебном емоцијом и енергијом која делује на слушаоце као магија.

Најлепша грчка песма која опсује трагичну љубав.

О пријатељском односу и дочеку локалних мештана према српској војсци зна се много. Познато је да су се у то време бројни српски војници женили мештанкама. На пример, власник хотела “Бела Венеција” на Крфу, у коме је била смештена српска влада, удао је све три своје ћерке за Србе.

 

Али, како за љубав не постоје границе, она не бира ни време, ни место, баш у тим страшним временима за наш народ, заволели су се један српски војник и Гркиња Хару.

Овог младића је примарна дужност према отаџбини одвојила од вољене. Наиме, морао је да крене у пробој Солунског фронта. Свестан да се вероватно никада неће вратити, у једном писму послао јој је речи које ће постати синоним за трагичну љубав.

- Крф је онакав какав је био пре 1915. године. Мени чак изгледа и гори него пре. Нем је, пуст и не пева више. Ви сте стално певали и на ваш жагор била сам се толико навикла. Могли би ме сматрати за непријатеља вашег народа, јер сам прижељкивала да се што касније вратите у своју отаџбину. Били сте овде да покажете шта је живот и отишли, а нас оставили да патимо. Опет ћемо бити усамљене у друштву намрштених лица, разговора о новцу, опкољене до смрти страшном водом, јер даље не можемо. Благо оним девојкама које су Срби одвели одавде и спасили живота на овом љубавном острву, пуном сунца и чемпреса, али без људи и љубави - написала је.

У Солуну на Зејтинлику налази се српска гробље на којем су сахрањи војници који су дали свој живот за отажбину на фронту.

Са дуге стране, управо романтичар Никос Вертис је отпевао песме које су проглашене за најслушаније грчке нумере у новијој историји. "Желим да ме осетиш" вероватно сте чули макар у пролазу ако сте у последњих неколико година прошетали грчким улицама. И код нас је веома популарна и то због Саша Ковачевић, који ју је препевао и назвао "Живим да те волим". 

Али, Никосова најпопуларнија песма у досадашњој каријери, која је освојила убедљиво највећи број обожавалаца у Грчкој и широм света, и којој певач посвећује посебну пажњу на концертима је "Ако си звезда"

(Стил)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".