Nikos Vertis je najomiljeniji grčki pevač raskošnog glasa, a pre nekoliko dana oduševio je publiku u Srbiji maestralnim koncertom na Tašmajdanu. Naime, ponosni je vlasnik najslušanijih ljubavnih pesama koje su našle put do srca milionske publike širom sveta.

Foto: ATA images

 

Rođen 21. avgusta 1976. u Gorinchemu, a u Holandiji je živeo do svoje 6 godine. Potom se preselio sa porodicom u Grčku i tamo živeo deceniju pre nego što se vratio u rodnu zemlju. Međutim, dve godine kasnije došao je opet u Grčku da služi vojsku. Tamo je upoznao muzičara, koji je bio oduševljen njegovim talentom, i baš on ga je ubedio da ostane u državi sa prelepom obalom i postane profesionalni pevač.

 

 

Počeo je da peva u nekoliko noćnih klubova "bouzoukia" u Solunu, a zatim je došao u Atinu. Prvi nastup kao pevač pred publikom imao je sa 15 godina, a broj obožavalaca je rastao neverovatnom brzinom iz dana u dan. Danas mnogi njegovi hitovi su prepevani na brojne strane jezika, ali ih samo Nikos prezentuje sa posebnom emocijom i energijom koja deluje na slušaoce kao magija.

Najlepša grčka pesma koja opsuje tragičnu ljubav.

O prijateljskom odnosu i dočeku lokalnih meštana prema srpskoj vojsci zna se mnogo. Poznato je da su se u to vreme brojni srpski vojnici ženili meštankama. Na primer, vlasnik hotela “Bela Venecija” na Krfu, u kome je bila smeštena srpska vlada, udao je sve tri svoje ćerke za Srbe.

 

Ali, kako za ljubav ne postoje granice, ona ne bira ni vreme, ni mesto, baš u tim strašnim vremenima za naš narod, zavoleli su se jedan srpski vojnik i Grkinja Haru.

Ovog mladića je primarna dužnost prema otadžbini odvojila od voljene. Naime, morao je da krene u proboj Solunskog fronta. Svestan da se verovatno nikada neće vratiti, u jednom pismu poslao joj je reči koje će postati sinonim za tragičnu ljubav.

- Krf je onakav kakav je bio pre 1915. godine. Meni čak izgleda i gori nego pre. Nem je, pust i ne peva više. Vi ste stalno pevali i na vaš žagor bila sam se toliko navikla. Mogli bi me smatrati za neprijatelja vašeg naroda, jer sam priželjkivala da se što kasnije vratite u svoju otadžbinu. Bili ste ovde da pokažete šta je život i otišli, a nas ostavili da patimo. Opet ćemo biti usamljene u društvu namrštenih lica, razgovora o novcu, opkoljene do smrti strašnom vodom, jer dalje ne možemo. Blago onim devojkama koje su Srbi odveli odavde i spasili života na ovom ljubavnom ostrvu, punom sunca i čempresa, ali bez ljudi i ljubavi - napisala je.

U Solunu na Zejtinliku nalazi se srpska groblje na kojem su sahranji vojnici koji su dali svoj život za otažbinu na frontu.

Sa duge strane, upravo romantičar Nikos Vertis je otpevao pesme koje su proglašene za najslušanije grčke numere u novijoj istoriji. "Želim da me osetiš" verovatno ste čuli makar u prolazu ako ste u poslednjih nekoliko godina prošetali grčkim ulicama. I kod nas je veoma popularna i to zbog Saša Kovačević, koji ju je prepevao i nazvao "Živim da te volim". 

Ali, Nikosova najpopularnija pesma u dosadašnjoj karijeri, koja je osvojila ubedljivo najveći broj obožavalaca u Grčkoj i širom sveta, i kojoj pevač posvećuje posebnu pažnju na koncertima je "Ako si zvezda"

(Stil)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".