Белорусија, с друге стране, саопштава да предузима потребне мере за обезбеђивање несметаног функционисања међународног саобраћаја, као и безбедности људи који се крећу ауто-путем.

 

 

Због великог прилива миграната, Литванија је послала војску на границу са Пољском и Белорусијом, а власти ће, како јавља Ројтерс, разматрати увођење ванредне ситуације на граници.

Литванија проглашава ванредно стање?

Министарство унутрашњих послова Литваније предложило је проглашење ванредне ситуације у Литванији након извештаја о великом броју миграната у близини белоруско-пољске границе.

- С обзиром на ову заиста озбиљну ситуацију, Министарство унутрашњих послова предлаже увођење ванредног стања. Влада ће морати да размотри предлог и донесе одлуку - рекла је министарка унутрашњих послова Агне Билотајте новинарима током конференције за медије у понедељак, јављају литвански медији.

 

 

Предлог је да се ванредна ситуација прогласи у пограничном подручју, а не у целој земљи.

Конференција је организована након извештаја да се стотине илегалних миграната који се налазе у Белорусији крећу ка пољској граници. Шеф литванске граничне страже је раније рекао да се Литванија спрема да реагује на било какав развој догађаја на сопственој граници са Белорусијом.

- Пратимо шта се дешава на граници између Пољске и Белорусије и, очигледно, можемо очекивати сличне упаде и нападе. Дакле, наше институције су у максималној приправности, наши официри и војне снаге се прегрупишу - рекла је Билотаите новинарима.

Пољска у приправности

Пољски официр је известио да се стотине миграната приближава граници земље са белоруске стране.

 

 

Рустамас Лиубајевас, командант Службе државне граничне страже (ВСАТ), каже да полицајци имају информације да би немири могли бити организовани у мигрантским камповима у Литванији.

- Наше институције почеле су да се припремају за могуће упаде пре три недеље чим су се појавиле информације о оваквим догађајима на пољско-белоруској граници. Координирали смо наше акције са литванском војском и другим институцијама, укључујући литванску полицију и Службу јавне безбедности - рекао је Лиубајевас.

(Курир/Спутњик)