Belorusija, s druge strane, saopštava da preduzima potrebne mere za obezbeđivanje nesmetanog funkcionisanja međunarodnog saobraćaja, kao i bezbednosti ljudi koji se kreću auto-putem.

 

 

Zbog velikog priliva migranata, Litvanija je poslala vojsku na granicu sa Poljskom i Belorusijom, a vlasti će, kako javlja Rojters, razmatrati uvođenje vanredne situacije na granici.

Litvanija proglašava vanredno stanje?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije predložilo je proglašenje vanredne situacije u Litvaniji nakon izveštaja o velikom broju migranata u blizini belorusko-poljske granice.

- S obzirom na ovu zaista ozbiljnu situaciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže uvođenje vanrednog stanja. Vlada će morati da razmotri predlog i donese odluku - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte novinarima tokom konferencije za medije u ponedeljak, javljaju litvanski mediji.

 

 

Predlog je da se vanredna situacija proglasi u pograničnom području, a ne u celoj zemlji.

Konferencija je organizovana nakon izveštaja da se stotine ilegalnih migranata koji se nalaze u Belorusiji kreću ka poljskoj granici. Šef litvanske granične straže je ranije rekao da se Litvanija sprema da reaguje na bilo kakav razvoj događaja na sopstvenoj granici sa Belorusijom.

- Pratimo šta se dešava na granici između Poljske i Belorusije i, očigledno, možemo očekivati slične upade i napade. Dakle, naše institucije su u maksimalnoj pripravnosti, naši oficiri i vojne snage se pregrupišu - rekla je Bilotaite novinarima.

Poljska u pripravnosti

Poljski oficir je izvestio da se stotine migranata približava granici zemlje sa beloruske strane.

 

 

Rustamas Liubajevas, komandant Službe državne granične straže (VSAT), kaže da policajci imaju informacije da bi nemiri mogli biti organizovani u migrantskim kampovima u Litvaniji.

- Naše institucije počele su da se pripremaju za moguće upade pre tri nedelje čim su se pojavile informacije o ovakvim događajima na poljsko-beloruskoj granici. Koordinirali smo naše akcije sa litvanskom vojskom i drugim institucijama, uključujući litvansku policiju i Službu javne bezbednosti - rekao je Liubajevas.

(Kurir/Sputnjik)