Јутро није могло да почне без чувеног морнара Попаја и добро познатог звука луле - "ту-ту". Цртани лик на ком су многе генерације одрасле, нажалост данашње, нешто млађе, нису имале прилику да уживају у његовим подвизима.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Лик Попаја, морнара надљудске снаге који једе спанаћ, настао је у стрипу "Тхимбле Тхеатре" који је креирао Е.Ц. Сегар 1919. године. Касније стрип је касније преименован у "Попа" након што је лик постао изузетно популаран. Сви га знају као морнар Попај, али шта се заправо крије иза његовог имена?

Само име је игра речи. Попај је био жаргонски израз за морнара у то време. Са друге стране, гледајући његов изглед, сасвим је очигледно одакле потиче име. Попај има око које је трајно затворено (од борбе, без сумње) и једно које је веће, отворено и, искаче. На енглеском би то описали као "поп еyе".

Сам лик је првобитно требало да буде споредан, једнократни лик у стрипу, али због великог успеха тих првих бројева, добио је већу заступљеност. Прво у стрипу, касније и као цртани филм. Велики Роберт Алтман је снимио филм Попај, у ком је насловног јунака тумачио Робин Вилијамс, али тај филм се узима као пример најнеуспешнијег у каријери и редитеља и глумца. Са друге стране, остаје и оно име како смо га звали као деца, кад почиње цртани. С обзиром на то да је то његово y личило на ћирилчно ч, многи су једна чекали да крене филм - Морнар Попече.

(МОНДО)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".