Jutro nije moglo da počne bez čuvenog mornara Popaja i dobro poznatog zvuka lule - "tu-tu". Crtani lik na kom su mnoge generacije odrasle, nažalost današnje, nešto mlađe, nisu imale priliku da uživaju u njegovim podvizima.

Foto: Jutjub printskrin

 

Lik Popaja, mornara nadljudske snage koji jede spanać, nastao je u stripu "Thimble Theatre" koji je kreirao E.C. Segar 1919. godine. Kasnije strip je kasnije preimenovan u "Popa" nakon što je lik postao izuzetno popularan. Svi ga znaju kao mornar Popaj, ali šta se zapravo krije iza njegovog imena?

Samo ime je igra reči. Popaj je bio žargonski izraz za mornara u to vreme. Sa druge strane, gledajući njegov izgled, sasvim je očigledno odakle potiče ime. Popaj ima oko koje je trajno zatvoreno (od borbe, bez sumnje) i jedno koje je veće, otvoreno i, iskače. Na engleskom bi to opisali kao "pop eye".

Sam lik je prvobitno trebalo da bude sporedan, jednokratni lik u stripu, ali zbog velikog uspeha tih prvih brojeva, dobio je veću zastupljenost. Prvo u stripu, kasnije i kao crtani film. Veliki Robert Altman je snimio film Popaj, u kom je naslovnog junaka tumačio Robin Vilijams, ali taj film se uzima kao primer najneuspešnijeg u karijeri i reditelja i glumca. Sa druge strane, ostaje i ono ime kako smo ga zvali kao deca, kad počinje crtani. S obzirom na to da je to njegovo y ličilo na ćirilčno č, mnogi su jedna čekali da krene film - Mornar Popeče.

(MONDO)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".