Брзина свакодневног живота довела је до тога да преиспитујемо све, па и љубав. Често због обавеза немамо времена да разговарамо једни са другима. "Хемија" или привлачност међу паровима траје неколико месеци и долазимо до оног најтежег дела- прихватање особе са којом живимо или је виђамо, онакву каква јесте са свим њеним врлинама и манама, што би се рекло без ружичастих наочара.

Психолог Ненад Адамов је за Нпортал открио са којим се проблемима суочавају мушкарци и жене у браку и да ли су спремни после разлаза на на корак помирења. Осим тога, причао је о насиљу над мушкарцима, ал и обрнуто, о томе шта узрокује превару. 

Да ли мушкарци трпе насиље од жена? Зашто се о томе не прича и зашто обе стране ћуте када доживе насиље? 

- Има случајева и насиља над мушкарцима од стране жена и оно може бити физичко и психичко.О томе се не прича, јер жртве не желе да пролазе кроз тзв. секундарну виктимизацију, тј. поновно емотивно проживљавање трауме кроз присећање, које жртве, природно, желе да потисну. Када једном јавно кажете шта се догодило, јавност и медији вас, на жалост, не пуштају да имате време за себе у процесу опоравка. А ако је жртва мушкарац,  јавном причом о насиљу над њим би се додатно изложио притиску патријархалног очекивања и етикети да је слабић. 

 Ко су данашњи узори девојчицама и да ли је нестао прави патријахални модел жена за којима мушкарци чезну? Да ли су оне добре само за кућу? 

- Узори зависе од васпитања у породици. Медији су неизбежни, али се много тога може филтрирати разговором са децом и развијањем критичког односа према спољном свету и ономе што се у њему нуди и одобрава. Патријархални модел није нестао и зависи од система вредности оба пола колико ће му се приклонити. Оба пола морају да воде рачуна о себи и својој слободи, уз неопходан баланс кроз повремене компромисе и договор у заједници коју граде. 

Фото: Приватна архива

 

Једном приликом сам на друштвеним мрежама прочитала духовит оглас у коме момак тражи поштену, добру девојку за брак која не конзумира алкохол и психоактивне супстанце, не тетовира се, не провоцира облачењем... Шта жене желе да постигну таквим ставом у друштву једног мушкарца?

- Да, на први утисак је духовито, али...Ту  постоји неколико момената, који могу да постану замка - шта је за неку особу поштење и доброта и шта је за ту особу провокација - да ли доброта значи испуњавање туђих жеља да би смо се некоме допали и да би нас волели или је потребно постићи договор и компромис.Да би нас неко заиста волео важно је да не заборавимо на себе и здраву љубав према себи. Жене које би се понашале као девојка из огласа, очигледно имају проблем са собом и околином и то је њихов незрео покушај да пруже отпор. 

Са друге стране, имамо мушкарца који има девојку која испуњава критеријуме једне васпитане и образоване жене, али се у њему јави жеља за другом, атрактивнијом женом? Шта се догађа у мислима мушкарца и због чега долази до преваре?

- Разлога за такав конфликт у изборима може бити више. Конфликт може настати ако особа жели да испуни очекивања особа који су за њу ауторитет или да испуни стереотипе који су за њу потврда стабилности, а то се често показује као фатална грешка и заблуда. Бити у  вези или браку значи испуњавати више различитих,  наизглед неспојивих,  улога, да би тај однос био целовит и испуњавајућ за обе стране. Када тога нема, долази до преваре или разлаза. 

Фото: Профимедиа

 

 

Сведоци смо да се данас људи више растају него што се труде да сачувају брачну заједницу. Шта је узрок тога? Шта је узрок томе што млади не ступају у брак?

- Узрока може бити више - склоп личности сваке од особа - свест о себи и својим потребама, ниска толеранција на фрустрације и смањена способност прилагођавања, модели васпитања, породични сценарио који делује несвесно, уколико није препознат, као понављање често деструктивних односа и избора,што може довести до дугогодишњег трпљења и злостављања, систем вредности и вредносне промене у друштву, које подстичу и награђују нарцизам и незрелост - што доводи до тога да се особа не труди да се, до разумне границе, прилагоди партнеру.Та граница је од особе до особе. 

 Како развод утиче на ментално здравље деце и да ли деца из таквих бракова више теже да сачувају породицу када одрасту или су склони грешкама родитеља? Шта мушкарци најчешће замерају женама, и обрнуто?

- Развод родитеља није једноставан ни за родитеље ни за децу. Последице се ублажују отвореним разговором о томе шта се дешава и како ће се нови начин живота одвијати, уз наглашавање и труд неговања континуитета  односа са децом.Како ће деца из таквих односа, када одрасту, реаговати у својим партнерским везама, зависи од тога како су разрешили у себи оно што су добили као искуство у примарној породици.

- Замерке оба пола у ситуацији конфликта односе се најчешће на осећање дубоког незадовољства у ономе што добијају од друге стране у односу.  

Подела мушко женских послова. Да ли данас жене имају равноправност са мушкарцима и коликој мери мушкарци помажу својим женама када су у питању кућни послови?

-Та подела и данас постоји, иако су жене активније на многим пољима него у ранијим друштвеним околностима кроз време.Нажалост, равноправност је женама донела само умножавање обавеза, а не и растерећење. Патријархални модел се и даље показује на многим пољима - и пословно и приватно.Колико ће помоћи женама у кућним пословима зависи од личности конкретног мушкарца - колико је свестан,шта значи заједнички живот и брак и колико је његов систем вредности отворен за сарадњу.

Фото: Профимедиа

 

Колико парова данас одлази на брачне сеансе и да ли има резултата после примењене терапије?Због чега се потискују емоције и бежи од разговора?

- Има парова који су спремни и одлучни да спасу свој однос и обраћају се стручњацима.Од те спремности и квалитета комуникације са стручњацима зависи и успех терапије. Потискивање емоција и бежање од разговора се догађа јер нисмо имали од кога да научимо како се решавају конфликти на квалитетан начин и како се квалитетно и отворено комуницира.То се учи.  А ако смо добили модел ћути и трпи и нисмо довољно храбри да себи признамо да нисмо срећни и да нисмо савршени - да правимо грешке и да је грешити део живота, да се из грешака и бола учи , тада  су ствари врло озбиљне и лоше. 

 Који је Ваш лични савет за младе супружнике? 

- Савет је да слушају себе, да буду искрени према себи и другом, да воде рачуна о себи и другима и да знају да љубав у односу тражи обострани труд и уступке.

БОНУС ВИДЕО: