Понекад, током вежбања, можете да осетите изненадну мучнину и нелагодност у желуцу.

Овај уобичајени феномен познат је као мучнина изазвана вежбањем, и иако је непријатна, заправо је прилично нормална реакција.

Према писању портала Хеалтх, ево шта би требало да знате о томе зашто се то дешава, када је тренутак да се забринете и шта можете учинити да олакшате себи.

То не значи да сте ван форме.

Foto:Profimedia

 

Постоји погрешно схватање да мучнина током или после вежбања указује на вашу укупну форму, али то није истина.

- Мучнина изазвана вежбањем може да се јави код сваког, од олимпијца до вежбача почетника - истиче специјалиста спортске медицине Брајан Бабка.

Аутори истраживања Фронтиерс ин Пхyсиологy објаснили су да је за овај осећај крив ваш пробавни систем. Тачније, вежбање омета рад гастроинтестиналног тракта, што доводи до симптома као што су мучнина и поврац́ање.

Кад појачате интензитет вежбања, ваша црева могу да пате.

Кад вежбате, крв тече у мишиц́е које покрец́ете и до ваших виталних органа који напорно раде - попут срца, плуц́а и мозга. Мање крви је дистрибуирано у органе за варење, што ставља на паузу процесе који разграђују храну у вашем стомаку.

- Варење хране је секундарно у односу на примарни инстинкт "бежања од медведа" - истиче др Мајкл Ричардсон.

Он додаје да је овај процес важан са становишта преживљавања:

- Кад трчимо због фитнеса или забаве, мучнина углавном постаје непријатан споредни ефекат. Што се више крви преусмерава, то ц́е ваши симптоми вероватно бити интензивнији.

Јело и пиц́е пре вежбања могу да утичу на мучнину

- Највец́и фактор у томе да ли ц́ете искусити  мучнину или не јесте шта и када сте јели пре вежбања. Ако једете непосредно пре тренинга, не дајете вашем дигестивном систему довољно времена да разгради храну, а ако једете прерано то може да доведе до тога да се осец́ате гладно и успорено - истиче физиолог Џим Вајт и додаје:

- Сви су различити, али оброк један до три сата пре вежбања је препоручени прозор како бисте спречили нелагодност у стомаку и притом подстакли ваше перформансе.

Foto:Profimedia

 

Кад је мучнина после вежбања разлог за бригу
Ако се мучнина дешава само с времена на време и није прац́ена озбиљнијим симптомима као што су грозница, грчеви у мишиц́има, бол у грудима, потпуни недостатак знојења или смеђи урин (што је знак опасног стања званог рабдомиолиза), др Бабка истиче да то није нешто о чему би требало превише да бринете.

С друге стране, ако стално осец́ате мучнину, разговарајте са својим лекаром да бисте искључили озбиљнија медицинска стања. Или, пак, покушајте да смањите интезитет тренинга јер можда претерујете, а ваше тело вас опомиње да будете спорији и нежнији према себи.

(Она.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".