Brzina svakodnevnog života dovela je do toga da preispitujemo sve, pa i ljubav. Često zbog obaveza nemamo vremena da razgovaramo jedni sa drugima. "Hemija" ili privlačnost među parovima traje nekoliko meseci i dolazimo do onog najtežeg dela- prihvatanje osobe sa kojom živimo ili je viđamo, onakvu kakva jeste sa svim njenim vrlinama i manama, što bi se reklo bez ružičastih naočara.

Psiholog Nenad Adamov je za Nportal otkrio sa kojim se problemima suočavaju muškarci i žene u braku i da li su spremni posle razlaza na na korak pomirenja. Osim toga, pričao je o nasilju nad muškarcima, al i obrnuto, o tome šta uzrokuje prevaru. 

Da li muškarci trpe nasilje od žena? Zašto se o tome ne priča i zašto obe strane ćute kada dožive nasilje? 

- Ima slučajeva i nasilja nad muškarcima od strane žena i ono može biti fizičko i psihičko.O tome se ne priča, jer žrtve ne žele da prolaze kroz tzv. sekundarnu viktimizaciju, tj. ponovno emotivno proživljavanje traume kroz prisećanje, koje žrtve, prirodno, žele da potisnu. Kada jednom javno kažete šta se dogodilo, javnost i mediji vas, na žalost, ne puštaju da imate vreme za sebe u procesu oporavka. A ako je žrtva muškarac,  javnom pričom o nasilju nad njim bi se dodatno izložio pritisku patrijarhalnog očekivanja i etiketi da je slabić. 

 Ko su današnji uzori devojčicama i da li je nestao pravi patrijahalni model žena za kojima muškarci čeznu? Da li su one dobre samo za kuću? 

- Uzori zavise od vaspitanja u porodici. Mediji su neizbežni, ali se mnogo toga može filtrirati razgovorom sa decom i razvijanjem kritičkog odnosa prema spoljnom svetu i onome što se u njemu nudi i odobrava. Patrijarhalni model nije nestao i zavisi od sistema vrednosti oba pola koliko će mu se prikloniti. Oba pola moraju da vode računa o sebi i svojoj slobodi, uz neophodan balans kroz povremene kompromise i dogovor u zajednici koju grade. 

Foto: Privatna arhiva

 

Jednom prilikom sam na društvenim mrežama pročitala duhovit oglas u kome momak traži poštenu, dobru devojku za brak koja ne konzumira alkohol i psihoaktivne supstance, ne tetovira se, ne provocira oblačenjem... Šta žene žele da postignu takvim stavom u društvu jednog muškarca?

- Da, na prvi utisak je duhovito, ali...Tu  postoji nekoliko momenata, koji mogu da postanu zamka - šta je za neku osobu poštenje i dobrota i šta je za tu osobu provokacija - da li dobrota znači ispunjavanje tuđih želja da bi smo se nekome dopali i da bi nas voleli ili je potrebno postići dogovor i kompromis.Da bi nas neko zaista voleo važno je da ne zaboravimo na sebe i zdravu ljubav prema sebi. Žene koje bi se ponašale kao devojka iz oglasa, očigledno imaju problem sa sobom i okolinom i to je njihov nezreo pokušaj da pruže otpor. 

Sa druge strane, imamo muškarca koji ima devojku koja ispunjava kriterijume jedne vaspitane i obrazovane žene, ali se u njemu javi želja za drugom, atraktivnijom ženom? Šta se događa u mislima muškarca i zbog čega dolazi do prevare?

- Razloga za takav konflikt u izborima može biti više. Konflikt može nastati ako osoba želi da ispuni očekivanja osoba koji su za nju autoritet ili da ispuni stereotipe koji su za nju potvrda stabilnosti, a to se često pokazuje kao fatalna greška i zabluda. Biti u  vezi ili braku znači ispunjavati više različitih,  naizgled nespojivih,  uloga, da bi taj odnos bio celovit i ispunjavajuć za obe strane. Kada toga nema, dolazi do prevare ili razlaza. 

Foto: Profimedia

 

 

Svedoci smo da se danas ljudi više rastaju nego što se trude da sačuvaju bračnu zajednicu. Šta je uzrok toga? Šta je uzrok tome što mladi ne stupaju u brak?

- Uzroka može biti više - sklop ličnosti svake od osoba - svest o sebi i svojim potrebama, niska tolerancija na frustracije i smanjena sposobnost prilagođavanja, modeli vaspitanja, porodični scenario koji deluje nesvesno, ukoliko nije prepoznat, kao ponavljanje često destruktivnih odnosa i izbora,što može dovesti do dugogodišnjeg trpljenja i zlostavljanja, sistem vrednosti i vrednosne promene u društvu, koje podstiču i nagrađuju narcizam i nezrelost - što dovodi do toga da se osoba ne trudi da se, do razumne granice, prilagodi partneru.Ta granica je od osobe do osobe. 

 Kako razvod utiče na mentalno zdravlje dece i da li deca iz takvih brakova više teže da sačuvaju porodicu kada odrastu ili su skloni greškama roditelja? Šta muškarci najčešće zameraju ženama, i obrnuto?

- Razvod roditelja nije jednostavan ni za roditelje ni za decu. Posledice se ublažuju otvorenim razgovorom o tome šta se dešava i kako će se novi način života odvijati, uz naglašavanje i trud negovanja kontinuiteta  odnosa sa decom.Kako će deca iz takvih odnosa, kada odrastu, reagovati u svojim partnerskim vezama, zavisi od toga kako su razrešili u sebi ono što su dobili kao iskustvo u primarnoj porodici.

- Zamerke oba pola u situaciji konflikta odnose se najčešće na osećanje dubokog nezadovoljstva u onome što dobijaju od druge strane u odnosu.  

Podela muško ženskih poslova. Da li danas žene imaju ravnopravnost sa muškarcima i kolikoj meri muškarci pomažu svojim ženama kada su u pitanju kućni poslovi?

-Ta podela i danas postoji, iako su žene aktivnije na mnogim poljima nego u ranijim društvenim okolnostima kroz vreme.Nažalost, ravnopravnost je ženama donela samo umnožavanje obaveza, a ne i rasterećenje. Patrijarhalni model se i dalje pokazuje na mnogim poljima - i poslovno i privatno.Koliko će pomoći ženama u kućnim poslovima zavisi od ličnosti konkretnog muškarca - koliko je svestan,šta znači zajednički život i brak i koliko je njegov sistem vrednosti otvoren za saradnju.

Foto: Profimedia

 

Koliko parova danas odlazi na bračne seanse i da li ima rezultata posle primenjene terapije?Zbog čega se potiskuju emocije i beži od razgovora?

- Ima parova koji su spremni i odlučni da spasu svoj odnos i obraćaju se stručnjacima.Od te spremnosti i kvaliteta komunikacije sa stručnjacima zavisi i uspeh terapije. Potiskivanje emocija i bežanje od razgovora se događa jer nismo imali od koga da naučimo kako se rešavaju konflikti na kvalitetan način i kako se kvalitetno i otvoreno komunicira.To se uči.  A ako smo dobili model ćuti i trpi i nismo dovoljno hrabri da sebi priznamo da nismo srećni i da nismo savršeni - da pravimo greške i da je grešiti deo života, da se iz grešaka i bola uči , tada  su stvari vrlo ozbiljne i loše. 

 Koji je Vaš lični savet za mlade supružnike? 

- Savet je da slušaju sebe, da budu iskreni prema sebi i drugom, da vode računa o sebi i drugima i da znaju da ljubav u odnosu traži obostrani trud i ustupke.

BONUS VIDEO: