Када је саудијска принцеза, Мишал бинт Фахд ал Сауд која је била члан краљевске породице Сауд убијена 1977. године, у јавности је завладао велики и оправдан страх. Имала је само 19 година, а погубљена је због прељубе.

Чињеница да ни титула принцезе није могла да је спаси смрти, додатно је узнемирила јавност. По овом трагичном догађају снимљен је и документарац "Смрт принцезе".

Верује се да је смрт пранећаке покојног краља Халида наредио њен деда Мухамед бин Абдул Азиз ал Сауд, краљев старији брат. Постоје две верзије приче о погубљеној принцези. У једној верзији наводи се да је принцеза била удата, док у другој да није. Међутим, ако уземмо у обзир чињеницу да је убијена због прељубе, велика вероватноча је да је била удата.

Наводно, на њен захтев, породица ју је послала у Либан, на студије, док се тамо заљубила у Каледа ал Шаера Мухалаха, иначе нећеака саудијског амбасадора у Либану и започели су аферу.

 

 

По повратку у Саудијску Арабију, испоставило се да су се у неколико наврата састали сами и против њих је подигнута оптужница за прељубу. Покушала је да лажира да се дави и ухваћена је у покушају да побегне из Саудијске Арабије са Каледом. Иако је принцеза била прерушена у мушкарца, препознао ју је цариник на аеродрому и она је касније враћена породици.

Шеријатски закон јој дошао главе

Према Шеријатском праву особа може да буде осуђена за прељубу ако сама то призна и да на суду 4 пута каже: "Починила сам прељубу" или ако се појаве четворица мушкараца као сведоци, који су наводно присустовали том чину.

У овом случају није било сведока, а породица је принцези рекла да ништа не признаје. Међутим, упозорили су је да у сваком случају никада више неће видети своју љубав. Међутим, принцеза је на суду признала прељубу и себи потписала смртну пресуду.

 

 

Свирепо убијени

Принцеза и њен љубавник јавно су погубљени 15. јула 1977. године, у Џеди, а начин на који је то учињено је језив. Наиме, њој су ставили повез преко очију, док је морала да клекне на колена, како би на крају била погубљена. Детаљан упутства за принцезино погубљење дао је њен деда, због срамоте коју је нанела својој фамилији.

Кхалед је морао да гледа принцезино погубљење, а онда му је одрубљена глава. Верује се да је све обавио један принцезин рођак.

Због овог догађаја положај жена је постао лошији и изгубиле су своја права.

Када су касње питали принца Мухамада да ли су ове смрти биле потребне, он је рекао да је за њега било довољно што је пар био насамо у соби. Још један члан краљевске породице је погубљен 2016. године.

Већина погубљења у краљевству се врши одсецањем главе на јавном тргу, а особе осуђене за прељубу се углавном каменују. Међу кривичним делима која се поред прељубе сврставају у тешка кривична дела су убиство, трговина дрогом и содомија.

БОНУС ВИДЕО:

ВЕНЧАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛО 20. ВЕК: Лејди Дајана је рекла "да", а то је гледало 75 милиона људи

(Стил курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".