После дојаве о уласку змија у подрумске просторије породичне куће у Ушићевим дворима затекли су два четворопругаста смука илити кравосаса како га зову у Хрватској.

- На место догађаја упућено је једно возило и двоје ватрогасаца Јавне ватрогасне станице Пула са опремом за хватање гмизаваца. По доласку на наведену адресу у подруму породичне куће уочене су два змије које су хватаљком за гмизавце ухваћене - објаснили су ватрогасци.

Змије су одвезли изван насељеног места те су поред баре пуштене у њихово природно окружење.

- У овом периоду године честе су интервенције овакве врсте те смо спремни да одговоримо - наводе из ватрогасне станице.

Највећа европска змија

Четворопругасти смук је највећа европска змија. Може да нарасте преко два метра, али просечно је дугачка око метар и по. Није отрован, а у Хрватској живи на обалном подручју и на неким острвима. Име у Хрватској је добио по погрешном миту да кравама сише млеко.

Ипак, иако због величине често изазива страх, то је доброћудна змија.

- Упркос величини мирна је змија и прилично спора. Ако опази човека углавном се смири, а ако је уловљена ретко гризе. Није отровница већ плен убија дављењем. Храни се мањим сисарима попут мишева и већим попут зечева и кунића, али зна да једе птице и њихова јаја, а понекад и гуштере. Младунци се готово искључиво хране малим гуштерима. Женке лежу 5-16 јаја испод камења у јулу и августу - пише портал Природа Хрватске.

БОНУС ВИДЕО: