Посебну ноту његовим политичким иступима давала је заправао чињеница да је био власник медијске империје, коју је уосталом сам створио.

Специфичним наступом, извесном екставаганцијом, потом широким коришћењем медија на начин који претходно није био тако уобичајан у свету политике, он је извесном смислу био и весник времена политичара који се понашаја и као шоумени.

Рођен је у Милану септембра 1936. Била је то мање више просечна породица. Отац је био банкарски службеник, мајка домаћица.

Завршио је правни факултет на универзитету у Милану.

И управо у родном Милану, бавећи се грађевинским предузетништвом, поступно је изградио пословну империју. Познат је по градњи стабеног блока Милано 2, на периферији.

Потом поступно улази у свет медија. Између 1979 и 1984, ствара велику националну медијску групу кроз три мреже: Canale 5, Italia 1 и Rete 4.

Фото: Танјуг/АП

 

Медијски тајкун постаје између осталог и захваљујући чињеници да је тадашња законска регулативе у том домену у Италији била недовољно развијена (рецимо на пољу фреквенција). Отуда таква концентррација медијске моћи.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Fascina (@mf9milan)

 

Потом, чини се да је имао политицку подршку. У том смислу најчешће се помиње Бетино Кракси, оновремени лидер социјалиста.

Брелусконијев Фининвест, иначе основан 1978, тако почетком деведесетих овладава не само у сектором телевизије, са Медиасетом, већ и издаваштвом. Затим, логично, рекламним сектором. Следи овладавање мрежом биоскопа. Потом следи пробој на терен осигурања, са Медиоланумом.

Фото: Танјуг/АП

 

Медијским небом Италије заправо су у то време владале два предузећа, национална медијска кућа РАИ и Берлусконијева империја.

Власник клуба Милан постаје 1986.

Италијански медији подсећају да је Милан под владавином Силвија Берлусконија живео златну еру. Милан је био пет пута шампион Европе и осмоструки првак Италије у период од 1986. до 2017. године.

 

 

Берлускони је априла 2017. године продао Милан кинеској компанији Лукс за 740 милиона евра. Он је 2018. године купио фудбалски клуб Монца који је прошле године по први пут у историји изборио пласман у Серију А.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Fascina (@mf9milan)

Монца је ову сезону завршила на 11. месту на табели Серије А.

 

 

Фото: Профимедиа

 

Покрет Forca Italia, описиван и као лична странка, оснива 1994, и одмах потом на изборима осваја 21 одсто гласова.

Познаваоци прилика тврде да је заправо преузео простор који су раније држали демохришћани.

 

 

Током две деценије надаље Берлускони ће бити незаобилазни фактор италијанске политике.

Владу Италије водио је 1994/1995, потом од 2001. до 2006, и поново од 2008 до 2011.

Фото: Танјуг/АП

 

У последњем периоду био је члан Сенаа, попут других заслужних (и ислужених) званичника Италије.

Био је члан Европског парламента.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако неретко окружен медијском пажњом и скандалима, судским процесима и оптужбама, Берлускони је знатним делом одредио политички курс своје земље последњх деценија, између осталих и као творац једног новог шоумен стила, и на озбиљне теме.

БОНУС ВИДЕО:

"КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!" Срби у Паризу бурно славили титулу Новака Ђоковића на Ролан Гаросу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".