Posebnu notu njegovim političkim istupima davala je zapravao činjenica da je bio vlasnik medijske imperije, koju je uostalom sam stvorio.

Specifičnim nastupom, izvesnom ekstavagancijom, potom širokim korišćenjem medija na način koji prethodno nije bio tako uobičajan u svetu politike, on je izvesnom smislu bio i vesnik vremena političara koji se ponašaja i kao šoumeni.

Rođen je u Milanu septembra 1936. Bila je to manje više prosečna porodica. Otac je bio bankarski službenik, majka domaćica.

Završio je pravni fakultet na univerzitetu u Milanu.

I upravo u rodnom Milanu, baveći se građevinskim preduzetništvom, postupno je izgradio poslovnu imperiju. Poznat je po gradnji stabenog bloka Milano 2, na periferiji.

Potom postupno ulazi u svet medija. Između 1979 i 1984, stvara veliku nacionalnu medijsku grupu kroz tri mreže: Canale 5, Italia 1 i Rete 4.

Foto: Tanjug/AP

 

Medijski tajkun postaje između ostalog i zahvaljujući činjenici da je tadašnja zakonska regulative u tom domenu u Italiji bila nedovoljno razvijena (recimo na polju frekvencija). Otuda takva koncentrracija medijske moći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Fascina (@mf9milan)

 

Potom, čini se da je imao politicku podršku. U tom smislu najčešće se pominje Betino Kraksi, onovremeni lider socijalista.

Breluskonijev Fininvest, inače osnovan 1978, tako početkom devedesetih ovladava ne samo u sektorom televizije, sa Mediasetom, već i izdavaštvom. Zatim, logično, reklamnim sektorom. Sledi ovladavanje mrežom bioskopa. Potom sledi proboj na teren osiguranja, sa Mediolanumom.

Foto: Tanjug/AP

 

Medijskim nebom Italije zapravo su u to vreme vladale dva preduzeća, nacionalna medijska kuća RAI i Berluskonijeva imperija.

Vlasnik kluba Milan postaje 1986.

Italijanski mediji podsećaju da je Milan pod vladavinom Silvija Berluskonija živeo zlatnu eru. Milan je bio pet puta šampion Evrope i osmostruki prvak Italije u period od 1986. do 2017. godine.

 

 

Berluskoni je aprila 2017. godine prodao Milan kineskoj kompaniji Luks za 740 miliona evra. On je 2018. godine kupio fudbalski klub Monca koji je prošle godine po prvi put u istoriji izborio plasman u Seriju A.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Fascina (@mf9milan)

Monca je ovu sezonu završila na 11. mestu na tabeli Serije A.

 

 

Foto: Profimedia

 

Pokret Forca Italia, opisivan i kao lična stranka, osniva 1994, i odmah potom na izborima osvaja 21 odsto glasova.

Poznavaoci prilika tvrde da je zapravo preuzeo prostor koji su ranije držali demohrišćani.

 

 

Tokom dve decenije nadalje Berluskoni će biti nezaobilazni faktor italijanske politike.

Vladu Italije vodio je 1994/1995, potom od 2001. do 2006, i ponovo od 2008 do 2011.

Foto: Tanjug/AP

 

U poslednjem periodu bio je član Senaa, poput drugih zaslužnih (i isluženih) zvaničnika Italije.

Bio je član Evropskog parlamenta.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako neretko okružen medijskom pažnjom i skandalima, sudskim procesima i optužbama, Berluskoni je znatnim delom odredio politički kurs svoje zemlje poslednjh decenija, između ostalih i kao tvorac jednog novog šoumen stila, i na ozbiljne teme.

BONUS VIDEO:

"KOSOVO JE SRBIJA!" Srbi u Parizu burno slavili titulu Novaka Đokovića na Rolan Garosu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".