Бивша премијерка Шкотске Никола Стерџон ухапшена је у оквиру полицијске истраге о финансијама СНП-а.

Портпарол шкотске полиције рекао је:

- Педесетдвогодишња жена је данас, у недељу, 11. јуна 2023, ухапшена као осумњичена у вези са истрагом која је у току и финансијама Шкотске националне партије. Жена је у притвору и испитују је детективи шкотске полиције - пренео је Дејли мејл.

Стерџон, која је дала оставку на месту првог министра и лидера СНП-а почетком априла, трећа је особа која је ухапшена у оквиру Операције Бранчформ, истраге шкотске полиције у вези са оптужбама да је странка на незаконит начин потрошила више од 600.000 фунти донација за кампању за независност.

Фото: Танјуг/АП/Scott Heppell

 

 

Њен супруг, Питер Мурел, бивши извршни директор СНП-а, ухапшен је 5. априла у њиховој кући у Адингстону у близини Глазгова и интервјуисан је пкоро 12 сати пре него што је пуштен без оптужбе, пише Гардијан.

Полиција је претресла њихову кућу и башту, а по налогу је претресла и седиште СНП-а, извадивши кутије докумената и компјутере.

Колин Бити, тада партијски благајник, ухапшен је и испитан у оквиру исте истраге 18. априла и такође пуштен касније без оптужбе, у очекивању даље истраге.

БОНУС ВИДЕО: