За време трајања поста Светих Апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте "на води".

Уочи Петровдана се "строго" пости осим уколико није субота или недеља, када је дозвољена употреба уља. На дан рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо, већ једемо рибу, вино и уље.

Ове године Петровдан пада у среду, тако да тог дана не мрсимо, а дан пре се придржавамо строгог поста. Рођење Светог Јована Претече, односно Ивањдан се прославља ове године у петак, тако да ће се тог дана јести риба.

Сврха поста

Како правила вере налажу, не може се сврха поста испунити само уздржавањем од хране.

Пост подразумева и уздржавање од лоших мисли, речи и дела.

Петровски или Апостолски пост

Назива се још и апостолски, а почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак је покретан јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због тога најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

У току овог поста, понедељак, среда и петак се посте на води, осим у горенаведеном случају. Уторак и четвртак се посте на уљу, док су субота и недеља на риби.

Пост је сличан Божићном, мада нешто блажи.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".