Неки сматрају да су јаја добар облик превенције од развоја болести јер јачају имунолошки систем који се бори против вируса и инфекција. Многи тврде да свакодневна конзумација јаја није здрава, али то није истина. Једина је истина да треба бити умерен. Јаја представљају најчистији облик протеина (беланце) који је користан за организам и мршављење, а за нормалан ниво холестерола не бисте смели појести више од два јајета дневно – опасности холестерола крију се у жуманцету. Јаје садржи око 212 мг доброг холестерола који помаже у регулисању нивоа оног лошег. Жуманце такође садржи антиоксидансе који смањују ризик од макуларне дегенерације. Једите јаја и у старости нећете имати проблема са видом.

Фото: Игор Маринковић

 

Ипак, треба пазити да јајима није истекао рок трајања како бисте избегли здравствене проблеме. Управо из тог разлога Министарство пољопривреде САД (УСДА), саветује да је потребно заштитити се и проверити да ли је јаје покварено пре јела.

Беланце променило боју

Ако је беланце попримило нијансу ружичасте, баците јаје одмах, саветују стручњаци из УСДА. Промена у боји, колико год суптилна била, може указати на то да је реч о поквареној намирници, захваљујући бактерији Псеудомонас, а она је најчешће одговорна за кварење ове намирнице, али и за тровање храном, кажу стручњаци.

Фото: Профимедиа

 

- Ова бактерија ствара пигмент у беланцету, па ако приметите да беланце нема вама познату боју, баците га - саветују стручњаци из Центра за сигурност.

Псеудомонас бактерија

Осим промене боје, једна студија тврди да ова бактерија узрокује и друге приметне промене. Може бити реч о промени мириса, а беланце може да поприми и зеленкасту боју.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".