Други круг председничких избора у Турској ће се одржати 28. маја, а актуелни председник је добио подршку тамо где је најмање очекивао, од стране трећепласираног кандидата.

Ердоган је у првом кругу освојио 49,5 одсто, док је његов супарник освојио 44,9 одсто. Оган је у првом кругу освојио 5,17 одсто, а сада је позвао своје присталице да гласају за Ердогана. Он и његови бирачи су били сматрани тасом на ваги који је могао да одлучи победника на овим изборима.

- Објављујем да ћемо у другом кругу подржати кандидата Народног савеза, господина Реџепа Тајипа Ердогана. Национална алијанса Киличдароглуа није нас уверила у бољу будућност, а одлука да се подржи Ердоган темељи се на непрестаној борби против тероризма - рекао је он.

Фото: Танјуг/АП

 

Оган је националиста који пре предизборне кампање није био познат широј јавности, а био је кандидат странке која је позната по свом антиимигрантском ставу.

Иако ће ова одлука свакако донети корист Ердоган, не мора нужно да значи да ће све присталице послушати трећепласираног кандидата. Иако идеолошки ближи, многи су видели у овом кандидату алтернативу Ердогану.

Киличдароглу нема дилему

Фото: Танјуг/АП

 

Реагујући на Оганову одлуку, Киличдароглу је поручио да је сада потпуно јасно "ко се приклонио онима који распродају ову дивну земљу".

- Долазимо да спасемо Турску од тероризма и миграната, избори су референдум. Нека се нико не заварава. Позивам младе, а нарочито осам милиона оних који нису гласали у првом кругу, да изађу на гласање - поручио је Киличдароглу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".