Право гласа има око 64 милиона бирача, а избори се одржавају свега четири месеца од разорног земљотреса који је на југу Турске однео преко 50.000 живота, док је преко 120.000 људи било повређено.

Политичка изолација

Главна битка на изборима водиће се између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана и кандидата уједињене опозиције Кемала Киличдароглуа.

Иако је Ердоган у последње две деценије два пута побеђивао на председничким изборима, а његова Странка правде и развоја пет пута побеђивала на парламентарним изборима, он је сада у дефанзиви и бије одлучујућу битку да не оде у политичку пензију.

Према последњим истраживањима јавног мњења, кандидат опозиције Кемал Киличдароглу има подршку 49,3 одсто бирача, а актуелни шеф државе 43,7 одсто. Мале су шансе да битка буде решена у првом кругу и вероватнији је њихов коначан обрачун у другом, који ће бити одржан 28. маја.

Супротно очекивањима, Ердоганов пораз неће довести до отварања шампањца у Бриселу и за то постоји одличан разлог, наводи портал Политико. Наиме, током своје ауторитативне владавине Ердоган је затварао новинаре и лидере опозиције, насилно се обрачунавао с демонстрантима и лоше је управљао економијом, што је довело до велике инфлације.

На спољнополитичком плану он се додворавао Русији, избегавајући увођење санкција Москви, покренуо је интервенцију у Сирији и искористио право вета у НАТО како би блокирао улазак Шведске у Алијансу.

Кандидат за ЕУ

И без обзира на све то, челницима ЕУ Ердоган ће недостајати ако данас буде поражен. Разлог је тај што је Ердоган својом ауторитарном влашћу омогућио бриселским челницима да у широком кругу заобиђу питање - Да ли Турска треба да уђе у ЕУ?

Ердоган је, наиме, био корисно политичко средство изолације, које је омогућило Унији да легитимно искључи било какву озбиљну расправу с Анкаром о чланству. Промена режима у Анкари могла би то да промени, пише Политико. Уочи избора Ердоган је рекао да ће поштовати вољу грађана без обзира на резултат гласања.

- Оно што смо гледали током протеклих година јесте да се Турска и ЕУ крећу у супротном смеру. Турска се под Ердоганом удаљила од европских вредности - процес приступања потпуно је застао, што резултира тиме да идеја да Турска постане чланица ЕУ уније више није веродостојан циљ - каже Селим Кунералп, бивши турски амбасадор при ЕУ.

Подсећамо, Турска је добила статус кандидата за ЕУ још 12. децембра 1999.

БОНУС ВИДЕО: