Његови бирачи ће, по свему судећи, у другом кругу одлучити ко ће бити председник Турске наредних година, а велики удео у њиховој одлуци ће управо имати Оган који се још није изјаснио кога ће подржати.

Азербејџански корени

Рођен је првог септембра у источној Анадолији у граду Игдиру који је претежно насељен Курдима и Азербејџанцима. Дипломирао је у области менаџмента у Истанбулу да би се убрзо преселио у Баку где је био заменик декана, али се 2000. године вратио у Турску.

Фото: Танјуг/АП

 

Докторат у Русији и политичка каријера

Докторирао је на Московском државном институту међународних односа који је под покровитељство Министарства иностраних послова Русије. Политичку каријеру је започео у Националистичком покрету помоћу којег је дошао до посланичког места у скупштини.

Партија националистичког покрета је била близак савезник актуелном председнику Реџепу Тајипу Ердогану, а он се противио том пакту. Због блиских односа његове странке и Ердогана је он убрзо и напустио Партију националистичког покрета. На овим изборима се појавио као независни кандидат.

Два пута избачен из странке

Фото: Танјуг/АП

 

Након 2015. године је Партија националистичког покрета ушла у савез са Реџепом Тајипом Ердоганом, али и до сукоба унутар партије. Два пута је Оган због овога био избачен из партије због наводних "антипартијских ставова". Први пут је избачен у августу исте године, али је уз помоћ тужбе враћен у партију, само да би био поново избачен већ у новембру те 2015.

Вратио се у партијски апарат 2016. године да би коначно и напустио странку 2017. године. Те године је организовао унутарпартијско противљење републичком референдуму који би променио парламентарни модел у председнички систем. Због овога је и дошло до коначног разлаза са партијом.

Кога ће подржати Оган?

Фото: Танјуг/АП

 

Синан Оган се није изјаснио којем кандидату ће пружити подршку у другом кругу избора. Ердоган је у првом кругу освојио мање од 50 одсто гласова, док је Киличдароглу освојио нешто мање од 45 одсто. Како се чини, Синан Оган и његови бирачи ће представљати тас на ваги у овој изборној трци.

- Разговараћу са лидерима у свом савезу, ићи ћу да питам своје бираче у наредних неколико дана. Онда ћемо донети одлуку и извршити своју дужност у наредних 14 дана - рекао је Оган.

Фото: Танјуг/АП

 

Препрека подршки Ердогану би представљала да је управо због савеза његове бивше партије са Ердоганом он практично два пута избачен из своје странке. Грчевито се противио и на крају је партију због тога и напустио.

Фото: Танјуг/АП

 

Са друге стране, опонент Ердогану је Киличдароглу који је левичар. У овом погледу, постоји велика идеолошка дискрепанца између трећепласираног и другопласираног. Поставља се питање, да ли су бирачи бирали против Ердогана или им је Синан Оган био идеолошки најприближнији.