У Удружењу издавалаца приватног смештаја кажу да су капацитети тренутно готово празни. Како наводи председница удружења Бранка Џогановић, главни разлог је што су хотели у предсезони ценовно готово у истом рангу са њима, те се гости радије одлучују за њих. Другачија ситуација, каже, биће када почне шпиц сезоне и хотели подигну цене својих услуга.

- Још не знамо шта можемо да очекујемо од овог лета, али нисмо баш самоуверени. Приватници су на удару још од ковид пандемије, а сада имамо ситуацију са рекордном инфлацијом, те смо приморани да повећамо цене. Апартмани ће овог лета бити скупљи у односу на лани од 10 до 30 одсто - казала је за "Новости" Џогановићева. Тренутне цене апартмана крећу се око 25-30 евра, а у наредна три месеца биће дупло веће.

Веће и цене лежаљки

НИСУ увећане само цене смештаја, већ су, правдајући се инфлацијом поскупљење најавили закупци плажа који ће мобилијар наплаћивати нешто више, али и угоститељи.

Како тврде у Црногорском удружењу хотелијера, цене су подигли за око 10 одсто, а преко тога не могу да иду, јер су послови већ уговорени и резервације потврђене. Према подацима ТО Будва, где послује око 140 хотела, у главној туристичкој сезони просечна цена по особи у хотелу са три звездице ће бити 28 до 46 евра, а у онима категорију више од 37 до 140 евра. Ноћење са доручком у хотелима са пет звездица коштаће од 160 до 270 евра по особи.

БОНУС ВИДЕО: