Никољдан је празник посвећен Светом Николи који се прославља 19. децембра. Сви они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када "пада" овај празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

Данашњи празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари. Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас, а верници широм света моле се овом светитељу када се нађу у невољи или болести.

Многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја. Део мошти почива у Барију, сада у истоименој цркви Светог Николе, коју су у његову славу подигли грађани, верујући и поштујући овог чудотворца и исцелитеља.

Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Према предању, сматра да је Свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, па је овај српски краљ храм у коме су похрањене мошти Светог Николе окитио сребром и слао богате прилоге за његово опремање.

Према веровањима никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

БОНУС ВИДЕО: