U Udruženju izdavalaca privatnog smeštaja kažu da su kapaciteti trenutno gotovo prazni. Kako navodi predsednica udruženja Branka DŽoganović, glavni razlog je što su hoteli u predsezoni cenovno gotovo u istom rangu sa njima, te se gosti radije odlučuju za njih. Drugačija situacija, kaže, biće kada počne špic sezone i hoteli podignu cene svojih usluga.

- Još ne znamo šta možemo da očekujemo od ovog leta, ali nismo baš samouvereni. Privatnici su na udaru još od kovid pandemije, a sada imamo situaciju sa rekordnom inflacijom, te smo primorani da povećamo cene. Apartmani će ovog leta biti skuplji u odnosu na lani od 10 do 30 odsto - kazala je za "Novosti" DŽoganovićeva. Trenutne cene apartmana kreću se oko 25-30 evra, a u naredna tri meseca biće duplo veće.

Veće i cene ležaljki

NISU uvećane samo cene smeštaja, već su, pravdajući se inflacijom poskupljenje najavili zakupci plaža koji će mobilijar naplaćivati nešto više, ali i ugostitelji.

Kako tvrde u Crnogorskom udruženju hotelijera, cene su podigli za oko 10 odsto, a preko toga ne mogu da idu, jer su poslovi već ugovoreni i rezervacije potvrđene. Prema podacima TO Budva, gde posluje oko 140 hotela, u glavnoj turističkoj sezoni prosečna cena po osobi u hotelu sa tri zvezdice će biti 28 do 46 evra, a u onima kategoriju više od 37 do 140 evra. Noćenje sa doručkom u hotelima sa pet zvezdica koštaće od 160 do 270 evra po osobi.

BONUS VIDEO: