Абдул Слам Ханфи, заменик шефа талибанске привремене владе, рекао је да талибани подржавају градњу плиновода кроз Авганистан те да ће дати сигурносне гаранције за његову градњу у нестабилним деловима државе.

– Авганистан ће постати спона између Средње и Јужне Азије - поручили су талибански представници у Кабулу.

ТАПИ је највећи пројекат туркменистанске владе која би се градњом тог плиновода позиционирала на карти света као једна од најважнијих и највећих енергетских добављача јер би повезала велике азијске потрошаче, а поготово Пакистан и Индију. Тренутно су те земље плиноводима повезане с Ираном, а та тржишта су и давни сан Русије.

Градња плиновода

Талибани би чак требало да буду и посредници у разговорима са Пакистаном око градње плиновода, а посебно његовог крака према Индији. Вредност овог пројекта процењује се на око 11 милијарди долара (Туркменистанци су га осмислили још 2015. године и саградили свој део до авганистанске границе), његова дужина до индијске границе је 1735 км (735 км пролазио би кроз Авганистан трасом кроз регије Херат и Кандахар), а пропусност би била 33 милијарде кубних метара плина годишње (поређења ради Северни ток 2 има пропусну моћ 55 милијарди кулометара плина годишње).

Туркменистану је ТАПИ важан и зато да буде мање зависан од Кине, у коју се тренутно слива око 70 посто целокупне плинске производње те пустињске средњоазијске деспотије коју води ауторитарни председник Гурбангули Бердимухамедов.

– Даћемо све од себе да осигурамо изградњу инфраструктуре и економских пројеката између двију држава – рекао је представник талибанске владе Мухамед Јакуб. Авганистан се налази у врло лошој економској ситуацији, а према неким информацијама земљи прети несташица хране, а државна благајна је практично празна, пише “Јутарњи лист”.

(Јутарњи лист.хр)