Abdul Slam Hanfi, zamenik šefa talibanske privremene vlade, rekao je da talibani podržavaju gradnju plinovoda kroz Avganistan te da će dati sigurnosne garancije za njegovu gradnju u nestabilnim delovima države.

– Avganistan će postati spona između Srednje i Južne Azije - poručili su talibanski predstavnici u Kabulu.

TAPI je najveći projekat turkmenistanske vlade koja bi se gradnjom tog plinovoda pozicionirala na karti sveta kao jedna od najvažnijih i najvećih energetskih dobavljača jer bi povezala velike azijske potrošače, a pogotovo Pakistan i Indiju. Trenutno su te zemlje plinovodima povezane s Iranom, a ta tržišta su i davni san Rusije.

Gradnja plinovoda

Talibani bi čak trebalo da budu i posrednici u razgovorima sa Pakistanom oko gradnje plinovoda, a posebno njegovog kraka prema Indiji. Vrednost ovog projekta procenjuje se na oko 11 milijardi dolara (Turkmenistanci su ga osmislili još 2015. godine i sagradili svoj deo do avganistanske granice), njegova dužina do indijske granice je 1735 km (735 km prolazio bi kroz Avganistan trasom kroz regije Herat i Kandahar), a propusnost bi bila 33 milijarde kubnih metara plina godišnje (poređenja radi Severni tok 2 ima propusnu moć 55 milijardi kulometara plina godišnje).

Turkmenistanu je TAPI važan i zato da bude manje zavisan od Kine, u koju se trenutno sliva oko 70 posto celokupne plinske proizvodnje te pustinjske srednjoazijske despotije koju vodi autoritarni predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov.

– Daćemo sve od sebe da osiguramo izgradnju infrastrukture i ekonomskih projekata između dviju država – rekao je predstavnik talibanske vlade Muhamed Jakub. Avganistan se nalazi u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, a prema nekim informacijama zemlji preti nestašica hrane, a državna blagajna je praktično prazna, piše “Jutarnji list”.

(Jutarnji list.hr)