- Ја волим Евровизију, највише због тога јер се догоди тако нешто као овог пута из Хрватске. Лепо је знати да не замишљамо сви исто популарну музику. Најлепше изненађење на Евровизији је била хрватска песма - рекао је Бреговић.

Иако се идуће године навршава 50 година од првог албума "Бијелог дугмета", музичар каже да му још није доста концерата, путовања, албума...

- А не. То је једна наркоманија која се не лечи. То значи имати цео живот точкове испод себе, тешко је то излечи.

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

Бреговић је прокоментарисао и свој нови албум, симфонијско дело "Пупак света". На омоту албума стоји слика музичара како љуби пупак трудници која на стомаку има истетовирану карту света.

- Тај пројекат почео је као наруџба из Базилике Сен-Дени у Паризу, то је црква у којој су су сахрањени француски краљеви. Имао сам наруџбу да пишем за Хрватски национални симфонијски оркестар, виолински концерт. Онда сам га писао јер се виолина свира у три основа манира - хришћански како свирамо класичну музику, на Оријенту свирају сасвим другом техником… Тако да сам писао један мали, виолински концерт који има такву утопијску жељу да нас стави све заједно. Мени је то лакше, политичарима је то немогуће. Ако замислимо да је земља мати, а јесте, онда наравно да сам ставио на свој омот музике која би хтела да нас утопијски мири, земљу и њен симбол - трудну жену - објаснио је Бреговић.

Фото: В. Данилов

 

Он је открио и да има доста песама које данас не би певали, а раније јесте.

- Има их пуно. Кад помислим да сам писао, ја сам био на четвртој години факса, студирао филозофију, требало је да постанем професор марксизма, а писао сам песме као 'бекрија сам, цијело село виче, јесам, што се кога тиче'. Таквих. Вероватно док човек не напише те прве песме, не би написао ни неке идуће. Вероватно Битлси да нису написали 'Love me do' и 'She loves you', не би ни стигли до белог албума - тврди популарни Брега.

БОНУС ВИДЕО: