Забрањено пушење огласило се службеним саопштењем након што су Стефан Миленковић и др Неле Карајлић пре нешто од мање месец дана најавили спектакл на отвореном "Роцк ел Цлассицо" у јуну 2023. у загребачком Хала парку.

- "Роцк ел Цлассицо" замишљен је као спектакл двојице уметника у којем с једне стране учествује рок састав, а с друге стране гудачки октет, који заједно с ауторима "сукобљавају" рок песме с делима из музичке историје. Мотив за организовање заједничких концерата Миленковића и Карајлића је креирање дела која ће широм света промовисати културу ових простора - стоји у опису догађаја.

Поводом тога се огласило "Забрањено пушење" чије саопштење преносимо у целости:

- Обавештавамо медије, издаваче и организаторе музичких догађаја да се на интервенцију аутора, менаџемента и издавача групе Забрањено пушење забрањује сваки вид кориштења те отказује право на јавно извођење свих музичких ауторских дела чији је власник АМУС-ов аутор Давор Сучић, на концертима и медијским наступима извођача Стефана Миленковића и Ненада Јанковића.

Фото: Н. Фифић

 

 

Наиме, без икаквог усменог или писменог одобрења Ненад Јанковић алиас Неле Карајлић је у више наврата користио бренд и ауторска дела Забрањеног пушења, да би та дела незаконито уступао у пословним трансакцијама, при томе потписујући уговоре у којима се лажно представљао као потпуни власник ауторских ифонограмских права, те у којима је другим физичким и правним лицима уступао интелектуално власништво које му законски не припада.

Трагом оваквог незаконитог понашања дотични је на крајње неукусан и непримерен начин у сарадњи са виолинистом Стефаном Миленковићем, вршио измене и преаранжирање изворних композиција Забрањеног пушења у класичну форму, без икаквог претходног обавештења и одобрења већинских и легалних аутора те уз потпуну измену оригиналног духа и естетике дела које је користио.

Због свега наведеног Забрањено пушење те ХДС и АМУС-ов аутор Давор Сучић повлаче дозволу за јавно извођење својих дела, како на територији БиХ, тако и у иностранству до епилога судских тужби за заштиту чланова и аутора Забрањеног пушења од злоупотреба имена, ауторских дела и незаконитог понашања од стране бившег члана групе Ненада Јанковића и организатора концерата који овакве програме промовирају - стоји у службеном саопштењу.

Са друге стране, Карајлић и Миленковић не скривају узбуђење због концерта.

Фото: Драган Миловановић

 

 

- Уживам у експериментима. Спојевима неспојивог. Цели мој живот био је експеримент. И Забрањено пушење, и Топ листа надреалиста, и Но смокинг орцхестра - рекао је Карајлић.

- Изазов ми је увек био водиља у каријери и тежим стварима које ме стимулишу, које ми омогућавају да растем и да се развијам као особа и као уметник. Нелетова каријера и приступ не само музици већ и креативном процесу генерално: начин размишљања о сцени, енергији и драматургији ме је увек инсписирао. У нашим досадашњим креативним укрштањима смо већ развили многе идеје које ме одушевљавају потенцијалом. Сигуран сам да ће публика отићи с нашег концерта са јаким утиском да су присуствовали нечему што је јединствено и незаборавно и да ће директно осетити наш искрен ентузијазам и енергију у овом пројекту. Једва чекам - додао је Миленковић.

(24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО: