- Ja volim Evroviziju, najviše zbog toga jer se dogodi tako nešto kao ovog puta iz Hrvatske. Lepo je znati da ne zamišljamo svi isto popularnu muziku. Najlepše iznenađenje na Evroviziji je bila hrvatska pesma - rekao je Bregović.

Iako se iduće godine navršava 50 godina od prvog albuma "Bijelog dugmeta", muzičar kaže da mu još nije dosta koncerata, putovanja, albuma...

- A ne. To je jedna narkomanija koja se ne leči. To znači imati ceo život točkove ispod sebe, teško je to izleči.

Foto: Jutjub printskrin/HRT Dora

 

Bregović je prokomentarisao i svoj novi album, simfonijsko delo "Pupak sveta". Na omotu albuma stoji slika muzičara kako ljubi pupak trudnici koja na stomaku ima istetoviranu kartu sveta.

- Taj projekat počeo je kao narudžba iz Bazilike Sen-Deni u Parizu, to je crkva u kojoj su su sahranjeni francuski kraljevi. Imao sam narudžbu da pišem za Hrvatski nacionalni simfonijski orkestar, violinski koncert. Onda sam ga pisao jer se violina svira u tri osnova manira - hrišćanski kako sviramo klasičnu muziku, na Orijentu sviraju sasvim drugom tehnikom… Tako da sam pisao jedan mali, violinski koncert koji ima takvu utopijsku želju da nas stavi sve zajedno. Meni je to lakše, političarima je to nemoguće. Ako zamislimo da je zemlja mati, a jeste, onda naravno da sam stavio na svoj omot muzike koja bi htela da nas utopijski miri, zemlju i njen simbol - trudnu ženu - objasnio je Bregović.

Foto: V. Danilov

 

On je otkrio i da ima dosta pesama koje danas ne bi pevali, a ranije jeste.

- Ima ih puno. Kad pomislim da sam pisao, ja sam bio na četvrtoj godini faksa, studirao filozofiju, trebalo je da postanem profesor marksizma, a pisao sam pesme kao 'bekrija sam, cijelo selo viče, jesam, što se koga tiče'. Takvih. Verovatno dok čovek ne napiše te prve pesme, ne bi napisao ni neke iduće. Verovatno Bitlsi da nisu napisali 'Love me do' i 'She loves you', ne bi ni stigli do belog albuma - tvrdi popularni Brega.

BONUS VIDEO: